0

75 деца с коронавирус са настанени в болниците у нас, като едно от тях е в интензивно отделение. Това показва справка на Министерството на здравеопазването, предоставена за „Телеграф“.

В рамките на четвъртата вълна на пандемията, през последните месеци страната ни отчита пик на заразените на възраст от 0 до 19 г., като всеки ден регистрираме между 100 и 200 нови. На 15 септември общият брой на доказаните случаи в тази възрастова група бе 19 561, малко повече от два месеца по-късно те вече са 36 616. Простата сметка показва, че от началото на учебната година до момента COVID е достигнал до над 17 000 деца. Сред тях има и жертви на вируса. Общо 22 са пациентите на възраст 0-19 г., които са загубили битката с COVID-19. Три от случаите са при новородени.

Първият смъртен случай на пеленаче е регистриран преди година. Става въпрос за 3-месечно дете със съмнения за придружаващи заболявания. През септември новородено почина след усложнения, причинени от коронавируса. 14-дневното бебе е регистрирано в системата без данни за съпътстващи диагнози. Месец по-късно вирусът погуби още едно новородено с хронично неврологично заболяване. Жертвите на възраст от 0 до 11 г. са общо шест. В следващата възрастова група 12-14 г. са регистрирани 4 смъртни случая. Толкова са и починалите в групата 15-16 г. Тийнейджърите между 17 и 19 г., които са загубили битката с вируса, са осем. Според лекари обаче смъртните случаи сред деца са повече от реално регистрираните. Няколко са причините за това. Част от родителите отказват да тестват децата си за COVID и така те остават недиагностицирани. Те стигат до болница в тежко състояние след продължително лечение у дома и често тестовете им са отрицателни. Други пък отказват аутопсия, която да потвърди дали вирусът е причина за смъртта на детето.

На този фон ваксинираните деца у нас продължават да бъдат изключително малко. 4852 са защитените между 12 и 14 г. В следващата възрастова група 15-16 г. са регистрирани малко повече завършени имунизации – 5407. Най-много са ваксинираните между 17 и 19 г., които са 26 399. В същото време Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина на ваксината на „Пфайзер“ за деца от 5 до 11 години. При нас обаче малчуганите ще могат да се имунизират най-рано в края на годината. Причината е, че трябва да бъдат доставени нови флакони, предназначени именно за ваксинацията на малчуганите. Те съдържат по-малка доза и са с оранжева капачка. При наличните в момента флакони е рисковано, защото не може да бъде преценено точното количество ваксина, което да се приложи на детето, обясняват лекарите. Освен това преди да промени кратката характеристика на продукта, Изпълнителната агенция по лекарствата ще изчака одобрение и от Европейската комисия. Едва след това ще бъдат направени промените в листовката на български език.