0

М инистърът на културата Атанас Атанасов се очаква да бъде сред присъстващите при запалването на огъня пред монумента на Яворов в централния град парк привечер на 13 януари, съобщиха организаторите на традиционните чествания за рождението на поета-харамия, които се провеждат от далечната 1968 година в родния му Чирпан.

Министърът на културата Атанас Атанасов се очаква да бъде сред присъстващите при запалването на огъня пред монумента на Яворов в централния град парк привечер на 13 януари, съобщиха организаторите на традиционните чествания за рождението на поета-харамия, които се провеждат от далечната 1968 година в родния му Чирпан.

Това ще бъде на практика първото официално участие на младия министър в събития извън столицата от избирането му на този пост.

Честването някога стартира по инициатива на поета Димитър Данаилов и тогавашния шеф на културата, поета Павел Матев, факелното шествие тръгва от къщата – музей на Яворов, където пред бюст-паметника му /творба на проф. Мара Георгиев/  се запалва огъня на поезията и преминава през целия град. Факлите остават запалени пред монумента, дело на скулптора Иван Блажев по време на тържеството. Там ще бъдат обявени носители на награди от двата национални конкурса за стихове и проза „И ти си в мене-ти , родино моя“и рисунка „Недорисуван свят“ посветени на Яворов и неговата праплеменица, художничката Василия  Стоилова. Тази година сред отличените за поетичен текст е и възпитаничка на българското училище в Париж.

Култовите стихове на „Две хубави очи“ ще прозвучат за пореден път в изпълнение на ученика от чирпанското СУ „П.К. Яворов“ Спас Ангелов, а словото за живота и делото на гениалния творец ще произнесе поетът-издател Трифон Митев, член на УС на международната фондация „Яворов“, която отбелязва и своята 30-тодишнина от учредяването си.На финала ще прозвучи рецитал по стихове на Яворов в изпълнение на актьора Ивелин Керанов.На 13 януари жителите и гостите на община Чирпан могат да разгледат  откритата експозиция на площад „Съединение“  „Яворов и Македония“, дело на Община Чирпан, Фондация „Яворов“ и „Бъдещност“ АД .Заради пандемичната обстановка тази година  честванията ще бъдат само в рамките на ден.