0

Щ е похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това коментира пред БНР депутатът от ДПС Петър Чобанов бивш министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски. Поводът е новия бюджет за 2022 година, който преди дни бе представен от вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това коментира пред БНР депутатът от ДПС Петър Чобанов бивш министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски. Поводът е новия бюджет за 2022 година, който преди дни бе представен от вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

По думите залагането на толкова разходи се прави в ситуация с нарастваща инфлация. "Имаме прогнозиран висок икономически растеж. Тоест, в добри икономически времена ще имаме висок дефицит и разточителни разходи. Това буди опасения относно това какво ще се случи, когато в следващи години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже. При толкова големи разходи, които знаем, че трудно се намаляват, това буди опасение за още по-големи дефицити и по-високи дългове в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета"., каза той.

Той посочи, че ДПС трудно ще стигне до цялостна подкрепа на проектобюджета. 

Според него от гледна точка на обща структура на разходите той прилича на бюджета, изработен от служебния кабинет.

Напомни, че ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът, за да бъде прекратен моделът "Джипка". Напомни, че в Закона за обществените поръчки предвиждат възможността за ин хаус процедури да отпадне, защото има съмнения за корупция. Същото се отнася и за рамковите споразумения.

Според него, ако управляваща коалиция приеме тези предложения, ще докаже заявената нулева толерантност към корупцията.  "Това е подкрепа на управлението, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата решихме да им предложим подобен вариант", каза той.