0

Ц истерна с лесно запалимо и взривоопасно вещество предизвика пожар в промишлено химическо предприятие в горнооряховския квартал Калтинец. Сигналът за инцидента е получен в 12,48 часа днес на обяд.

Цистерна с лесно запалимо и взривоопасно вещество предизвика пожар в промишлено химическо предприятие в горнооряховския квартал Калтинец. Сигналът за инцидента е получен в 12,48 часа днес на обяд.

Живеещи в близост до предприятието разказват, че чули взрив и след това видяли дим и пламъци. От полицията съобщават, че се е запалил дестилатор за отпадъчни разредители с вместимост около 1 тон с преобладаващо в него вещество хексан. Това вещество е производно на нефта, леснозапалимо и взривоопасно и влиза в състава на бензина. Използва се като лесно изпарим разтворител на различни химикали. След получаване на сигнала на мястото на инцидента са изпратени два екипа с противопожарни автомобили и специален химически автомобил. Благодарение на бързата и професионална намеса на пожарникарите, огънят е загасен и е предотвратено разрастването на пожара. Пострадали и жертви в резултат на пожара и обгазяването, за щастие, няма. За случая са уведомени РИОСВ - В. Търново и Областна администрация. Причините за пожара са в процес на изясняване.