0

З аради усложнената обстановка и множество болни от COVID-19 за втора поредна година отложиха честването на Трифон Зарезан жителите на старозагорското село Малка Верея.

Заради усложнената обстановка и множество болни от COVID-19 за втора поредна година отложиха честването на Трифон Зарезан жителите на старозагорското село Малка Верея.

Празникът се отбелязва вече 20 години, като стартът се дава от центъра, след което пръв зарязва асмите в двора си избраният на предходния празник носител на титлата Цар Трифон. След този ритуал малковерейските любители на ферментиралия гроздов сок ритуално зарязват и лозовите масиви в землището като междувременно енорийският свещеник отслужва водосвет. Сред лозите се изрича специален благослов, предаван от столетия. Като в скороговорка се нарича „броят на звездите по небето да е равен на чепките по лозите, а те да са колкото бурета има в малковерейските мази“. Около 300 дка са лозята в малковерейското землище, а за да напълнят всичките си бурета 385-те постоянни жители купували грозде от съседните села.

.През годините по два „царски“ мандата са изкарвали бившите ректори на Тракийския университет професорите Светлин Танчев и Иван Станков, заради пандемията от 1 февруари 2020 година лозовата корона е при електроинженерът Петър Петров, който има 35-декарово лозе със сортовете каберне, мерло, алиготе и ркацители.

Заради пандемичната обстановка малковерейци отложили поставянето на позлатения купол на камбанарията в строящия се от 2016-а година православен храм с патрон светеца – закрилник на лозарите. По думите на председателя на църковното настоятелство Христо Баев ако ситуацията се разведряла вдигането на купола ще се случи до 14 февруари, когато мнозина честват Трифон Зарезан по старому.

Баев припомня, че грубият строеж на селската църква е завършен, излети били над 250 куб м бетон, а вложената арматура тежала над 13 тона.Освен личен труд малковерейци събрали близо 60 000 лв за да осъществят отдавнашната си мечта селото им да си има черква. Първоначално смятали патрон да бъдат светите братя Кирил и Методий, но след това надделяло името на свети Трифон, което благословил и старозагорския митрополит Киприан.Теренът от 665 кв м е дарение от община Стара Загора, автор на проекта е арх. Иван Иванов, а застроената площ на молитвения дом е 120 кв м.