0

О т парламентарната група на “Демократична България” излязоха с декларация в началото на днешното пленарно заседание. Те призоваха охранителните органи бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов, за които той съобщи миналата седмица.

От парламентарната група на “Демократична България” излязоха с декларация в началото на днешното пленарно заседание. Те призоваха охранителните органи бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов, за които той съобщи миналата седмица.

Депутатът Зарко Маринов заяви, че народните представители не могат да останат безучастни към всеки опит за заплаха за здравето и живота на български граждани, особено когато става въпрос за наказателни акции срещу журналисти, които “ровят дълбоко в интересите на мафията”.

Той призова полицията и прокуратурата да установят дали заплахите наистина идват от лица, засегнати от закона “Магнитски”, както самият Чобанов предполага.

Йордан Цонев от ДПС пък заяви, че този въпрос е бил разгледан от парламентарната група на движението още в понеделник, когато депутатите сезираха компетентните служби с нарочно писмо. “В европейска България не може да има дори съмнения за заплахи за журналист, независимо за какво става въпрос и какви са позициите му”. По негови думи компетентните органи трябва да проведат разследване и да се установи има ли заплаха и ако има, кой я е отправил.

“Съществува и другата хипотеза да няма, тогава трябва да установят защо се подава такъв сигнал, ако няма заплахи. Ние сме си свършили работата. Категорично подкрепяме тезата, че в нито една европейска държава трябва да има съмнения, че журналист може да бъде заплашван. Тук внушенията за “Магнитски” ги оставям на вашата съвест.”, завърши Цонев.