0

К ратък концерт с песни за Апостола на свободата изнесоха рано заранта на 18 февруари второкласници от старозагорското основно училище „Димитър Благоев“.

Кратък концерт с песни за Апостола на свободата изнесоха рано заранта на 18 февруари второкласници от старозагорското основно училище „Димитър Благоев“.

За мястото на концерта те избраха паметния знак на мястото, където през далечната 1869 година Васил Иванов Кунчев създава старозагорския таен революционен комитет. Пред кръстосаните кама и револвер тогава клетва за служба на Род и Родина полагат десетина от жителите на махала Акарджа, а за председател е  бил избран живеещият в тогавашното село Муратлий обущар  Кольо Ганчев /1843-1876/.

Паметната плоча е поставена по инициатива на читалище „Свети Климент Охридски“ през вече далечната 1969-а година по повод първото столетие от основаването на комитета.

Общоградското отбелязване на 149-та годишнина от гибелта на Апостола се проведе часове по-късно пред паметника му в съседство с митрополитския храм „Свети Димитър“, където се намира и репликата на Хилендарския метох, в който бъдещият революционер учи за свещеник през периода 1855-1858 година.