0

И зцяло нов състав на старозагорския окръжен съд ще гледа дело срещу осъдения м.г. на 18-години затвор „касапин от квартал "Три чучура“ Божидар Филипов Крумов. Това стана, след като пловдивският апелативен съд отмени присъдата и постанови казусът да тръгне от самото начало.

Изцяло нов състав на старозагорския окръжен съд ще гледа дело срещу осъдения м.г. на 18-години затвор „касапин от квартал "Три чучура“ Божидар Филипов Крумов. Това стана, след като пловдивският апелативен съд отмени присъдата и постанови казусът да тръгне от самото начало.

Заседанието е насрочено за 18 януари, Крумов е зад решетките от 15 декември 2020-а, след като в контейнер за смет бяха намерени отрязаните ръце на жертвата-42-годишният Атанас Христов.

Самоличността на разфасования на части мъж бе разкрита от криминалистите по характерна татуировка, торсът бе открит подготвен за изхвърляни в апартамента, обитаван от 57-годишния безработен Крумов. Останалите части от тялото, включително и главата не бяха намерени, най-вероятно те са били изхвърлени на сметището. В хода на досъдебното производство и в съдебна зала обвиняемият на няколко пъти променя показанията си и все пак направи половинчати признания, че до смъртта на Христов след стигнало след пиянски запой и сбиване между двамата. В показанията си той твърди , че бил внезапно нападнат от събутилника си и при опит да се защити го ударил с бутилка в главата след което продължил да се налива с евтина ракия и бира. За разчленяване на трупа използвал няколко ножовки и кухненски нож, които са били намерени и иззети от банята. На 24 юли м.г.. състав на старозагорския окръжен съд постанови 18-годишна ефективна присъда при първоначален строг режим на изтърпяване, от нея бяха приспаднати месеците, през които Божидар Крумов  е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Присъдата бе постановена в условията на съкратено производство след като подсъдимият призна събраните факти и доказателство. Седмици по-късно той обжалва размера на наказанието пред Апелативния съд като поиска по-малка присъда с аргумента, че има съдебно минало и че е бил действал в условията на неизбежна отбрана. За по-голямо наказание пък настояха наследниците на жертвата, от държавното обвинение застъпиха тезата за потвърждаване на наказанието.  Апелативните съдии са заседавали на 28 октомври м.г. решението за връщане на делото в начална фаза е взето месец по-късно. По новото НОХД 2757 /2021 срещу Божидар Крумов е  повдигнато обвинение за това, че в периода 02-03.12.2020 година в град Стара Загора умишлено е умъртвил Атанас Христов – престъпление по чл.115 от НК.