0

Н ародните представители гласуват кабинета на „Продължаваме промяната“ с премиер Кирил Петков. 47-ото Народно събрание първо трябва да одобри Кирил Петков за министър-председател, след това - да гласува новата структура на Министерския съвет и накрая - министрите в кабинета. За да бъде одобрен новият МС, той трябва да получи подкрепата на повече от половината народни представители.

В управляващата коалиция влизат „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Техните гласове в парламента са общо 134. 

След гласуването идва ред и на предаването на властта. Държаният глава събира служебния кабинет в 14.00 ч., а малко по-късно започва и официалната церемония в сградата на Министерския съвет, където кабинетът "Петков" ще поеме управлението на държавата.

„Очаквам с нетърпение и надежда новия кабинет, ще ги оценим по тяхната работа“, каза президентът Румен Радев на влизане в парламента.

„Надявам се да има стабилно избрано правителство. Надявам се прокуратурата да е в синхрон с МВР. Без МВР да разследва престъпленията няма как и прокуратурата да си върши работата. Напоследък виждаме, че МВР се е съсредоточило върху 1-2 неща само“, каза главният прокурор Иван Гешев. По думите му трябва да има съдебна реформа, но тя трябва да е цялостна, а не само в прокуратурата. Гешев подчерта, че иска да работи с вътрешния министър.

„Цените на тока, водата, COVID кризата, инфлацията и полагането на основите на растеж, който България трябва да стигне, са основни приоритети“, заяви съпредседателят на "Демократична България" в оставка Христо Иванов. "Множество са подводните камъни, очевидно е, че структурата е доста сложна и е нужно да се сработи. От тази гледна точка 100-те дни наистина са важни", коментира той. На въпрос дали е съгласен с кандидатурата на Корнелия Нинова за министър на икономиката, той отговори: "Аз разчитам на институции, не на отделни хора - дайте да направим такава прокуратура, на която всички можем да вярваме, че ще си свърши работата и всички ще носят отговорност пред нея".

„От утре още трябва да започнем да работим, натрупаха се огромни проблеми“, каза Корнелия Нинова, която е номинирана за вицепремиер и министър по икономиката и индустрията, преди началото на извънредното заседание на НС. По думите й трябват всички законови действия за цените, помощите за бедни и енергийно слаби, да продължат мерките за бизнеса, за да минем през зимата по-спокойно. „Трябва да озаптим цените. Изобщо първите 100 дни са за овладяване на кризата“, посочи тя. „Ще изберем ново ръководство на парламентарната група на БСП, ако днес всичко мине добре. Както гледам новините първото нещо, с което трябва да се заемем, са язовирите“, каза още тя. Нинова каза, че си е обещала да не се отклонява от нито едно обещание, което е дала като политик, да се опита всичко, което е казала на думи, да го превърне в действия.

В декларация от името на група Десислава Атанасова заяви, че 

двата служебни кабинета на Радев сътворили безпрецедентен хаос във всяка област на обществения живот.

Тя обвини президента, че „не разбира ролята на държавния глава в политическия живот на страна, нито ролята на служебното правителство в рамките на политическата криза”. „Пълен провал с овладяването на пандемията в училищата. Провал с въвеждането на щадящи тестове. Въвеждането стана бавно, но пък за сметка на това то вече се коментира като корупционна схема от заместник-министър във вашето правителство", продължи Атанасова. Тя каза, че служебните правителства са постигнали няколко неща - разделение на българското общество, безпрецедентна намеса на президента в изпълнителната власт, конфронтация между законодателна, изпълнителна и съдебна власт и президентство, рекордна смъртност от COVID-19, рекордни цени на електроенергията за производствени нужди за цялата най-нова история на България, най-много нарушения на Конституцията на глава от населението в цялата ни нова история.

"Водени от разбирането, че в момента България е изправена пред поне 3 кризи,

БСП се включи активно в преговорите за съставяне на редовно правитество.

Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ. Г-н Митов, с нищо не можете да ни изнендатате вече, след като в продължение на 5 години ни прекарахте през огън и вода и издържахме като опозиция и не се предадохме, не се и продадохме, с нищо не можете да ни изненадате вече", заяви Корнелия Нинова, която е номинирана за вицепремиер и министър по икономиката и индустрията, от парламентарната прибуна по време на извънредното заседание на Народното събрание днес, на което се гласува бъдещата изпълнителна власт на страната.

"Чували сме много по-страшни думи за БСП от това място през тези 5 години. Помните ли, че като управляващи и държащи цялата власт в България, един ден решихте, че трябва да ни изпратите в Сибир. Днес с нови и по-слаби определения, няма как да засегнете българските социалисти", каза още Нинова към ГЕРБ. Тя благодари на Василев и Петков за усилията и търпението да съберат 4 партии с различни програми, за да съставят кабинет. "Ние приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост, за социална политика, като гарант за грижа за хората", обясни Нинова.

"Българските деца и младите семейства са защитени, защото след 5-годишни усилия на БСП, най-накрая те ще имат безплатни детски градини и ясли, децата до 14 години ще имат безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат да ги гледат заради пандемяита, ще имат гарантирана една заплата. За работещите ще има разумно и аргументирано повишаване на минималната работна заплата и няма как това да не се отрази и на другите заплати. Щастливи сме да кажем, че няма да има пенсионер под прага на бедност. Не може всичко да стане веднага, но имаме воля да го започнем. Държавата ще стимулира българското земеделие, добави Нинова. Нашата цел - да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи по чистата българска земя, диша чист въздух, е на път да се сбъдне, заяви Нинова. Промяната на модела нито за момент няма да я забравим. Вместо еднолична власт да има институции в България, които взимат решенията и уважават общия конституционен принцип за разделение на властите. Вместо задкулисие, ще има прозрачност", коментира още Нинова.

„Днес българското Народното събрание е призвано да избере нов състав на Министерски съвет

и това е много важен ден не само за НС, но и за България. Защото това е кабинетът, който е най-дълго подготвян - повече от 7 месеца се подготвя“, това заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС.

Той посочи, че на база на това, което слушат от началото на заседанието, преди и след това, а и около оформянето на коалиционното споразумение между четирите партии, те имат усещане за дежавю. И все пак допълни: "Днес, обаче, от ДПС сме добронамерени, защото страната има нужда от това". Йордан Цонев потвърди думите на лидера на партията и още веднъж заяви, че от ДПС няма да подкрепят този кабинет, а ще бъдат конструктивна опозиция.