0

З апазва се размерът на минималната работна заплата от 650 лева, както и COVID добавката за пенсионерите, която бе решено да не подлежи на запор. Такова решение взеха депутатите на днешното заседание. 

Запазва се размерът на минималната работна заплата от 650 лева, както и COVID добавката за пенсионерите, която бе решено да не подлежи на запор. Такова решение взеха депутатите на днешното заседание. 

Народните представители приеха на второ четене удължаването на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. до 31 март тази година. Със "За" гласуваха 117, "против" бяха 13, а седем се въздържаха.

С промените се запазва размерът на минималната работна заплата от 650 лв., както и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Запазва се и размерът на обезщетението за безработица. Остава и добавката към пенсиите заради пандемията от COVID. Като бе записано, че добавките няма да подлежат на запор. Това стана факт, след като омбудсманът Диана Ковачева алармира, че е получила сигнали, че възрастни хора са с блокирани средства.

С приетите промени се гарантира, че ще се изплати разликата на пенсионерите, които през януари получиха по-малка пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г.

Удължаването на действието на стария бюджет се налага поради причината, че все още не е приет новият, за 2022 г. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи днес акцентите от Бюджет 2020, който се очаква да бъде внесен в парламента до края на месеца.