0

Щ е направя предложение за драстично увеличение на санкциите за индустриално замърсяване, заяви в Русе вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Ще направя предложение за драстично увеличение на санкциите за индустриално замърсяване, заяви в Русе вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

По думите му при сегашния размер много предприятия предпочитат да си платят глобата, когато ги хванат да замърсяват околната среда, вместо да инвестират в подобрение на технологията.

„Идеята на тези санкции не е някой да плаща, а те да са възпиращи - да те е страх от санкцията, за да не допуснеш да си замърсител. Истината е, че в момента част от тези санкции представляват минимални проценти от дневния оборот на някои предприятия, а глобите не се налагат всеки ден“, обясни министърът. Той категорично заяви, че това положение ще се промени както чрез контролните механизми, така и с неговото предложение за драстично увеличение на санкциите, които сега са смешни – между 5 и 50 000 лева за тежки замърсявания.

Посещението в Русе бе първата извънстолична визита на екоминистъра Борислав Сандов и тя бе с цел запознаване с екологичните проблеми на града. Той се срещна и разговаря с областния управител Борислав Българинов, кмета Пенчо Милков и с представители на огранизации за опазване чистотата на въздуха. Обсъдено е трансграничното замърсяване на региона, причинено от горенето на стърнища в Румъния. Предстои посещение на екоминистъра в съседната страна, където той ще постави този въпрос.

По време на срещата на Борислав Сандов с кмета е обсъдено създаването от община Русе на обществен съвет по околна среда за разрешаване на проблемите с въздуха. В него са поканени да участват граждани, които искат да работят съвместно с компетентните институции. Първата среща ще се състои на 12 януари.