0

Г ермански полицаи са оказали първа помощ на катастрофирали на автомагистрала „Тракия“ в близост до София. Това съобщиха от посолството на федералната република у нас.

На път към летището служители на германската федерална полиция и полицейски представители на отделните федерални провинции са станали случайни свидетели на катастрофа. Те са блокирали едната лента с три полицейски коли и са оказали първа помощ до пристигането на линейка и на българската полиция. „Добър пример за сътрудничество в действие!“, коментират от германското посолство.

В дерето

По информация на „Телеграф“, немските полицаи са станали свидетели на катастрофата с турския дипломат, която стана на 2 ноември в региона на Ихтиман. Колата на дипломата се е ударила в мантинелата и е паднала в дере край пътя. Друг автомобил спрял да помогне, но е бил ударен от друга кола. 42-годишният дипломат е приет в Спешното поделение на болница "Св. Анна" в София с тежка фрактура на тазобедрената кост и четири счупени ребра. В блъснатия автомобил е пътувало и дете, което е отведено в УМБАЛСМ "Пирогов" за лечение.

Случайно

От МВР отговориха след запитване на „Телеграф“, че публикуваните кадри са от пътен инцидент, възникнал на автомагистрала „Тракия“ в началото на месеца. След получаването на сигнала, изпратеният автопатрул на ОДМВР-София е установил на местопроизшествието служебни автомобили с представители на германската полиция, натъкнали се случайно на инцидента. Произшествието е обработено по административен ред.

ОДМВР-София използва повода да изкаже благодарност към служителите на федералната полиция за своевременната им реакция и оказано професионално и колегиално съдействие за обезопасяване на мястото на инцидента и недопускане настъпването на по-сериозни произшествия, допълват от полицията.

От 2016 г. насам в рамките на ангажимент на европейската агенция Фронтекс германската Федерална полиция оказва подкрепа на българската Гранична полиция при защитата на външните граници на ЕС на българо-турската и българо-сръбската граница. Към момента на произшествието германските служители са пътували в рамките на рутинна смяна на контингента/персонала от българо-турската граница към летище София със служебните си автомобили, поясниха в отговор на „Телеграф“ от германското посолство у нас. Спасяването на човешки животи винаги е най-висш приоритет, така че оказването на първа помощ и подкрепата на българската Национална полиция от страна на германските федерални полицаи е било нещо естествено. Сътрудничеството на място е протекло професионално и ефективно, както обикновено, допълват от мисията.