0

И нтерактивен гид ще посреща и развежда с беседи на български и английски език гостите в чирпанската къща-музей Яворов през есента на тази година, съобщи Лена Драголова, която припомня, че съвсем наскоро аналогични проекти бяха реализирани в казанлъшкия музей на Чудомир и старозагорската къща на Гео Милев.

Интерактивен гид ще посреща и развежда с беседи на български и английски език гостите в чирпанската къща-музей Яворов през есента на тази година, съобщи Лена Драголова, която припомня, че съвсем наскоро аналогични проекти бяха реализирани в казанлъшкия музей на Чудомир и старозагорската къща на Гео Милев.

Проектът е на почти символичната стойност от малко под 7 000 лв, осигурени по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, като допълнително са привлечени с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Посетителите ще бъдат посрещани от сензорен дисплей, който ще осигурява бърза навигация и оптимална визуализация на текстове и картини, като е дадена възможност за избор между английския и български. Вече се работи по заснемането на около 10 – минутен филм за Яворов, допълнително посетителите ще могат да получават интересна информация за музите на поета: Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе и за революционната дейност на чирпанския гений за освобождаването на Македония. По думите на Драголова по коренно нов начин ще бъдат представени стиховете на поета – с гласове и снимки, а в отделен интерактивен албум ще бъдат включени всички ценни фотоси от живота на поета-харамия.

Пейо Крачолов, прекръстен от Пенчо Славейков нa Яворов е знакова фигура за символизма и модерността в нашата литература. Самият живот на големия български поет е достоен за екранизация. Изпълнен с невероятни събития още от самото му раждане, до трагичната смърт. Емблематичен творец, автор на метафизична, пропита с дълбок скепсис и прозрения поезия, Яворов е един от най-бележитите български автори. Родният му дом е бил полусъборен по време на страховитото чирпанско земетресение през 1928 година, още тогава той е възстановен  по лична заръка на цар Борис Трети, а е превърнат в музей през 1954 година.

Техническото обезпечаване и изработване на интерактивната комуникация са възложени на Ню Ейдж студио София – криейтив компания с професионалисти от много висок клас.

През м.г. екипът на къщата – музей реализира друг проект на стойност 11 394 лева, финансиран от МК с който бяха закупени, доставени и монтирани в експозиционната зала: постаменти, манекени, системи за окачване, аранжьорски реквизит, плексигласови поставки за експонатите.

От няколко години са обединени в едно цяло дворовете на яворовия дом и възрожденската къща с галерията на художника-космополит Никола Манев. През 2019-а година в близост до бюст-паметника на Яворов, творба на проф. Мара Георгиева бе засадена фиданка от издънките на най-стария дъб в Европа – Гранитския.