И маме възможност с наши сили и средства, ако е необходимо да евакуираме българите в Украйна. Това коментира външният министър Теодора Генчовска. 

Имаме възможност с наши сили и средства, ако е необходимо да евакуираме българите в Украйна. Това коментира външният министър Теодора Генчовска. 

Към този момент няма проявено желание за евакуация, но плановете са актуализирани, добави тя. Обсъдено е и със страните, които са членки на ЕС и на НАТО. Външните министри на Европейския съюз обмислят заедно да посетят Киев, съобщи Генчовска. Тя увери, че Европейският съюз и НАТО са единни в позициите си за кризата в Украйна и напрежението с Русия.

Тя коментира и отношенията между България и Северна Македония. "Ние рестартирахме диалога по политическите теми и очакваме да има едно надграждане с конкретни резултати", заяви Генчовска.

Предложихме на Северна Македония, в случай на необходимост, в случай на тяхно желание, да евакуираме екипа на тяхното посолство в Украйна, обяви Генчовска. Тя каза още, че България е подновила предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония.