0

Х ората очакват резултати от управляващите, търпението няма да е толкова дълго. Истината е, че част от тези министри са били в двата служебни кабинети, хората искат да виждат бързи решения. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева. "Предизборното увеличение на пенсиите всъщност се оказа намаление. С тази инфлация и сметките през декември - мисля, че е отвратително към нашите майки и бащи. Излъгаха ги", коментира Захариева.

Хората очакват резултати от управляващите, търпението няма да е толкова дълго. Истината е, че част от тези министри са били в двата служебни кабинети, хората искат да виждат бързи решения. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева. "Предизборното увеличение на пенсиите всъщност се оказа намаление. С тази инфлация и сметките през декември - мисля, че е отвратително към нашите майки и бащи. Излъгаха ги", коментира Захариева.

Партия ГЕРБ ще заведе дело срещу вътрешния министър Бойко Рашков за клевета, допълни Захариева и допълни: "Рашков задмина Цветан Цветанов, никога не съм одобрявала този подход". От думите й стана ясно, че вече са наели адвокати.  Рашков ще доказва тези твърдения в съда, където му е мястото, каза още Захариева. По думите й никога не е имало толкова малко посланици за последните 20 години, като става въпрос за хора с голям дипломатически опит. "Без спокойна и професионална дипломатическа служба и с най-опитен министър външната политика няма да се развива. Трябва да се разчита на тези хора", заяви Екатерина Захариева. Посланиците не са политически назначения, единственото изключение е Румяна Бъчварова, каза още тя.

КСНС 2 години не беше свикан, в нарушение на закона, нямаше ковид, няма инфлация, ценовата криза в енергетиката, отчете Захариева. Тя критикува, че сегашният консултативен съвет е свикан по темата Северна Македония.

Междувременно темата за КСНС бе коментирана пред БНР и от нейния колега депутат Даниел Митов. "Не разбирам какво налага свикването на КСНС, след като има изграден национален консенсус в България по темата за РСМ и никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов. Със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус, аз не знам дали не е това целта. Президентът Радев очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността върху политическите партии за неуспеха за неизпълнение на тези ангажименти", каза той. Според него Румен Радев е длъжен да поддържа консенсуса по темата "Северна Македония". По думите му трябва да се води и много активен разговор с ЕК, така че да стане ясно, че ЕС не може да си затваря очите по отношение на неизпълнението на договора за добросъседство от страна на Скопие и трябва да застане на страната на България. "Постепенно да започне да разбира, че в предстоящата преговорна рамка е необходимо да се включат изискванията на България като част от преговорния процес", каза Митов. Според него визитата на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари е жест, който дава основание да се мисли, че има намерение да се промени българската позиция.