0

С пор в пленарна зала предизвика предложението на ГЕРБ-СДС за компенсация на 100% от разликата между прогнозната и реалната цена на тока за общините, болниците, детските градини, училищата, храмовете и джамиите. Това се случи още преди депутатите да приемат дневния си ред, а причината е, че председателят на НС Никола Минчев отказа да включи проекта на решение на ГЕРБ като точка от програмата за седмицата.

Спор в пленарна зала предизвика предложението на ГЕРБ-СДС за компенсация на 100% от разликата между прогнозната и реалната цена на тока за общините, болниците, детските градини, училищата, храмовете и джамиите. Това се случи още преди депутатите да приемат дневния си ред, а причината е, че председателят на НС Никола Минчев отказа да включи проекта на решение на ГЕРБ като точка от програмата за седмицата.

По думите на шефа на парламента това няма как да се случи, тъй като не са изпълнени предпоставките по чл. 47 от Правилника за дейността на НС - а именно, няма доклад на водещата комисия, която в случая е тази по енергетика.

От своя страна от ГЕРБ настояха, че компенсациите за тока са важна тема за българското общество и призоваха да се даде време, за да се изготви доклада и да се вкара предложението като точка от дневния ред. Те упрекнаха председателя на енергийната комисия Радослав Рибарски от ПП, че не е направил това още вчера след заседанието на комисията. Десислава Атанасова от ГЕРБ се оплака, че шефовете на комисии винаги бавят предложенията на опозицията и призова управляващото мнозинство да не се “крие зад стените на Народното събрание” и да даде решения на проблемите на българите.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски обаче опонира остро на депутатите от втората по големина политическа сила, като посочи, че представители от всички парламентарни групи са наясно с притесненията в училищата, детските градини и храмовете, свързани с цената на тока. По негови думи ще им се помогне, но не по начина, по който го искат от ГЕРБ, тъй като “цяла България знае коя политическа сила изпрати тези институции на този пазар”, визирайки изпращането на всички небитови крайни клиенти на свободния пазар. “Вашите решения винаги водят до проблеми, вие доведохте тези проблеми в България. Искате 2 часа дебати, от които няма да произтече нищо”, допълни Свиленски. Той заяви, че в момента кабинетът обмисля мерки за компенсирането на общини, болници, храмове и т.н. и когато проектът на МС е готов, той ще бъде внесен в НС и приет от депутатите.

В крайна сметка, от ГЕРБ поискаха 30 минути почивка, в която направиха изявление пред медиите. Те упрекнаха депутатите от четворната коалиция, които са внесли проекторешения с подписа на експремиера Стефан Янев, вместо да мине отново през сегашния Министерски съвет и след това да бъде внесен в Народното събрание. По думите на народните представители това също е нарушение на правилника и упрекнаха управляващите в двоен стандарт. Те поискаха незабавната оставка на шефа на енергийната комисия.