0

„Целият държавен апарат работеше за действащия президент“. Това заяви Анастас Герджиков, който според първите данни от екзитполовете губи президентската надпревара.

По думите му репресиите на силовите министерства били в полза на Радев, а вътрешния министър правел инсинуации. Според него гласовете на ДПС се разпределили по равно между двамата кандидати.

„Очевидно е, че Радев и Йотова печелят. Честито на победителите, надяваме се, че през следващите години ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози“, заяви той.

„Ние се кандидатирахме, защото смятахме, че страната имаше нужда от нас, смятахме, че може да преодолеем разединенията и се притеснявахме, че демокрацията е в опасност“, добави Герджиков.

По думите му пречка било това, че съперниците им вместо да изтъкнат техните грешки, непрестанно повтаряли, че са свързани с партии и хора.

„Това, което направихме имаше резултат. Повлияхме на политическото поведение. Всички разбраха, че обединението е правилната посока. Всички партии, които участват в съставянето на кабинет оставят различията настрана“, посочи Герджиков.

По думите му основната вина за резултат е тяхна, тъй като не могли да достигнат до сърцата на българите. Според него проблемът бил, че хората вече не вярвали на никого.
„Няма да поема по пътя на политиката. Ще се върна в университета“, каза Герджиков.

Според него под предлога за купуване и продаване на гласове се извършвали репресии. По думите му подкрепата им от ГЕРБ накарала хората да си мислят, че не са не зависими. „Хората не гласуват не, защото не искат да участват в политиката, а защото не искат да участват в партийната политика“, посочи той.