0

З а удушени животни със следи от зъби сигнализират фермери от варненските села. Инцидентите зачестяват след втората половина на декември и продължават до момента.

За удушени животни със следи от зъби сигнализират фермери от варненските села. Инцидентите зачестяват след втората половина на декември и продължават до момента.

От Коледа досега Златина Георгиева открила 5 мъртви телета във фермата си, всяко от което е било с тегло около 350 кг.

Семейството отглежда общо 90 крави, юници и телета във ферма, разположена в покрайнините на селото. Фамилната къща също е в този имот и животните не са сами нощно време. Обезпокоената стопанка споделила със свои колеги от съседните населени места за проблема, предаде Аgri.bg. Оказало се, че в близкото село Изгрев също има случаи на умъртвени животни. Там фермери станали свидетели на нападението на вълци, които удушили 2 кози. При последвалото разследване ощетените стопани стигнали до извода, че вълкът или вълците са били около село Изгрев до 20 декември, а след това, около 25 декември се преместили и започнали да нападат село Изворско, което е на 12 км.

Златина Георгиева казва, че за първи път й се случва подобно нещо. Вълкът прескачал електропастирите, подгонвал телетата и удушавал това, което успее да хване. Златина е подала сигнал до кмета на селото и до Районното полицейско управление. Предстои да информира и горското стопанство, за да могат ловните дружинки да организират хайка за вълци.

В този период на годината ловците излизат на отстрел за вреден дивеч. „Вълците трябва да се дебнат през нощта, когато са активни и нападат животните. Дано не се стигне до нападение над хора“, споделя още разтревожената фермерка.