0

С екциите за гласуване в чужбина ще бъдат 751 и ще са в 68 държави. Това каза председателят на работната група "Избори" в МВнР Иван Кондов, постоянен секретар на министерството, на брифинг във ведомството във връзка с организацията на вота зад граница на 14 ноември.

МВнР и дипломатическите и консулските ни представителства успяха да се справят с организацията на изборите в чужбина, всичко, засягащо организационната и логистичната част, беше извършено от нас, категоричен бе Кондов.

"Осигурили сме помещенията, технически средства, бюлетините са изпратени, пътуват и машините, на много места вече са пристигнали", посочи Кондов. "Първият кръг от изборите ще се състои в спокойна обстановка, осигурили сме възможностите за честен и демократичен вот", добави той.

Сред трудностите, с които са се сблъскали, Иван Кондов посочи като голям проблем сроковете, предвидени в Изборния кодекс, като коментира, че когато е правен, е имало много по-малко българи в чужбина.

Кондов посочи и че са поискали машините за тези избори 25 дена по-рано, а са ги получили осем дни преди изборите. "Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме същия ден, но тези кратки срокове са много притеснителни", коментира той.

Иначе най-много машини за гласуване ще бъдат изпратени в Турция - 96, в Обединеното кралство - 96, Германия - 84 устройства, стана ясно още от брифинга на Министерството на външните работи. 

Нова Зеландия, Австралия, части от Африка, части от Западното крайбрежие и централните части на САЩ и Канада може да останат без машини за вота, ако има балотаж на президентските избори. Причината са кратките срокове между датите за двата избора, предупредиха от МВнР.

Евентуален балотаж за президентските избори трябва да се проведе на 21-и ноември. Това са точно седем дни след 14-и ноември, когато ще се гласува, както за президент, така и за Народно събрание. В това време пък първо трябва да се изчислят резултатите от вота, за да се види дали ще трябва да се провежда втори тур за президентските избори. А ако има, за балотажа ще трябва да се изпратят наново 416 машини, на които ще бъде монтиран нов софтуер с бюлетина за балотаж. Това решение бе взето от Централната избирателна комисия, която реши, че препрограмирането на машините, които вече са изпратени в държавите, не е възможно на място.

Затова и от Министерството на външните работи призоваха комисията при евентуален втори тур, машините да им бъдат изпратени не по-късно от сутринта във вторника след изборите на 14 ноември, защото иначе няма да има време те да стигнат за вота на 21-и ноември.

"Все още няма решение на ЦИК за машините за втори кръг. Знаем, неофициално, че ще трябва да изпратим още 416 машини за втори кръг, тъй като на вече изпратените машини ще е трудно да бъде променен софтуерът там на място", обясни Иван Кондов.