0

47-ото Народно събрание  се събира извънредно, за да гласува  предложения от "Продължаваме промяната" състав на Министерски съвет, начело с 41-годишния Кирил Петков.

За да се проведе гласуването е необходим е кворум от 121 депутати. „Продължаваме промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България” разполагат със 134 народни представители. В зала ще присъстват и президентът Румен Радев, и вицепрезидентът Илияна Йотова.

След гласуването в пленарна зала и полагане на клетва, ще започнат церемониите по приемственост в изпълнителната власт. Плановете са гласуването, избирането и клетвата да отнемат около час. В 14.00 часа президентът ще приеме на „Дондуков“ 2 представителите на служебното правителство, а веднага след това ще започне предаването и приемането на властта в сградата на Министерски съвет.

Министър-председател – Кирил Петков – Продължаваме промяната (ПП)

41-годишният Кирил Петков e завършил "Финанси" във Ванкувър и магистратура по "Бизнес администрация" в Харвардския университет през 2001 г. Той е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии.

Петков беше служебен министър на икономиката в първия служебен кабинет, назначен през май месец тази година.

Вицепремиер и министър на финансите – Асен Василев – ПП

Другият харвардски възпитаник 44-годишният Асен Василев, който заемаше поста на служебен финансов министър в първия кабинет „Янев” отново влиза в министерството като редовен министър. Той ще бъде и вицепремиер по еврофондовете.

Василев е съосновател и директор на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и към Центъра за стратегии и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („Харвард Бизнес Скул“).

Василев беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Вицепремиер по ефективното управление – Калина Константинова – ПП

Калина Константинова е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Тя има и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки в Лондон, Великобритания. В нейната биография също присъства „Харвард Бизнес Скул“. Опитът ѝ в частния, публичния и нестопанския сектор е изцяло в подкрепа на развитието и модернизацията на малкия и среден бизнес и стартиращите компании в България. В последните две години развива иновативна стартираща компания в сферата на информационната сигурност, носител на множество награди.

Съветник на Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заместник-министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.

Вицепремиер по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията – Корнелия Нинова – БСП

Настоящият лидер на БСП в оставка Корнелия Нинова е завършила средно образование в Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) "Константин Кирил "Философ". Завършва висше образование в СУ "Климент Охридски" - Юридически факултет. Има юридически опит като следовател и юрисконсулт и управленски - като заместник-министър на икономиката.

Народен представител в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател на парламентарната група на “БСП за България“ в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Била е член на комисията по икономика, член и председател на комисията по социална политика.

Вицепремиер на регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов – ИТН

Караджов завършва английската езикова гимназия в София и право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Заемал е длъжността програмен директор във фондация „Отворено общество“. От 1997 – 2001 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2005 до 2007 г. е ръководител на проекта за изграждане на завод за керамични плочи на испанската компания “Керос” с разкрити над 150 работни места. В следващите години развива редица бизнес начинания в областта на строителството и в сферата на изграждане и поддръжка на телекомуникационни мрежи и съоръжения.

Народен представител в 43-ото Народно събрание и председател на постоянната комисия по транспорт, ИТ и съобщения.

Вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов – ДБ

Сандов е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е специализирал в направление “Изменение на климата и управление на води”. Участва активно във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години. Бил е зам.-председател на Студентски съвет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите.

Сандов е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Той е съпредседател на “Зелено движение” и член на председателския съвет на Демократична България. Председател на постоянната парламентарна комисия околна среда и водите в 46-ото Народно събрание.

Министър на образованието – Николай Денков - ПП

Настоящият служебен просветен министър запазва поста си. Денков беше служебен министър на образованието и науката през 2017 г. Заместник-министър в МОН с ресори "Висше образование" и "Европейски структурни фондове" (2014-2016). Заместник декан за обучение в магистърската степен в Химически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” (2004-2008). Ръководител на катедра "Инженерна химия" в ХФ на СУ „Св. Климент Охридски” (2008-2015). Ръководител на учебно-научна лаборатория „Активни формулировки и материали“ (2017-досега)

Министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова – ПП

Проф. Асена Сербезова има три специалности: организация и икономика на аптечната и дистрибуторската практика, организация и икономика на фармацевтичното производство и клинична фармация.

4 години е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването. Била е член на Управителния борд на Европейската Агенция по Лекарствата и член на Комисията за оценка на здравните технологии. Председател е на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Тя има над 20 години опит в лекарствения сектор, заемайки различни позиции в представителства на производители на лекарства, дистрибутори и договорни изследователски организации за клинични изпитвания. Одитор по европейски стандарти за добри практики във фармацевтичния сектор.

Министър на отбраната – Стефан Янев – ПП

Служебният министър-председател влиза в Министерство на отбраната, пост, който заемаше и през 2017 година, но сега като редовен министър. Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до назначаването на първия кабинет през май, който оглави.

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков – ПП

Настоящият служебен вътрешен министър също запазва поста си. Той има дългогодишен юридически стаж. В професионалната си кариера е заемал редица отговорни държавни постове като директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет.

Народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Министър на транспорта – Николай Събев – ПП

Николай Събев е предприемач, иноватор, визионер и дарител. Той е създател на логистичната група с марката Еконт. Експертният му профил е бизнес моделиране и стратегически анализ. Професионалният му път в частния сектор стартира през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие "Параходство Българско речно плаване". Съставител е на учебника „За капитани близко плаване по р. Дунав“.

Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер – ПП

Даниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава се като инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит. Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – т. нар. "Харвардски курсове", заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

През 2013 г. Даниел Лорер е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков. През 2021 г. е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г.

Министър на културата – Атанас Атанасов – ПП

31-годишният Атанас Атанасов е най-младият член на Министерски съвет. Двамата с Асен Василев са завършили едно и също училище в Хасково. Има бакалавърска степен по “Театрално изкуство” от Whitman College (САЩ), където е приет с пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на випуска.

Шест поредни години е организатор на фестивала „Отключено“ в първомайското село Татарево, който се провежда с участието на доброволци и хора на изкуството от България и от целия свят. През 2016 г. възстанови читалището в Първомайската община.

Министър на труда и социалната политика – Георги Гьоков – БСП

60-годишният Гьоков е бил общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

От 2013 г. е народен представител в 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание на Република България. През тези осем години е член на Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите(в 42-то НС) и на Комисията по здравеопазване (в 43-то ,44-то и 46-то НС), зам. председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика ( в 42-то, 43-то, 44-то, 46-то НС) и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика (46-то НС) и на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите (44-то НС).

Министър на земеделието – Иван Иванов – БСП

Иванов е от Шумен. Той е магистър по история и по право, доктор на науките по управление на информационни процеси. Има юридически опит като юрисконсулт и адвокат и административен като общински съветник.

От 2013 г. е народен представител в 42-ото, 43–ото, 44-ото, 45–ото, 46–ото и 47–ото Народно събрание на Република България. През този период е член и заместник-председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и член и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и член на Комисията по правни въпроси.

Министър на туризма – Христо Проданов – БСП

Проданов е магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и управител на заведения за бързо хранене, член на Съвета на директорите на "Кинтекс" ЕАД, "Галатея" ЕАД. Регионален мениджър компания за проектиране и изграждане на басейни и спа центрове. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм 44-то, 45-то, 46-то Народно събрание.

Министър на външните работи – Теодора Генчовска – ИТН

Генчовска е експерт по въпросите на сигурността и отбраната. Професионалната ѝ кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз“ в Министерството на отбраната. Била е съветник по отбраната последователно в Постоянното представителство на Република България в ЕС и Постоянната делегация в НАТО. Била е част от подготовката и участието на България в срещите на върха на страните членки на Алианса. Участвала е в българските делегации на срещите на върха на НАТО в Истанбул, Уелс, Варшава, Брюксел

Министър на енергетиката – Александър Николов – ИТН

Александър Николов е финансист по образование. Той също участва в служебния кабинет „Янев” като заместник-министър на енергетиката.

През последните няколко месеца е изпълнителен директор на инвестиционно дружество за иновативни проекти за зелена енергия в България, част от международен холдинг. Притежава дълъг опит в телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари - изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, ръководил проекти за развитие на финтех решения, структуриране на сливания и придобивания на компании - от прогнозиране през планиране и пълна реализация.

Министър на спорта – Радостин Василев – ИТН

Радостин Василев е адвокат. В официално разпространената му биография от пише, че през последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които практикуват международно спортно право и консултират допинг казуси. Той е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно Събрание. Председател на Правната комисия в 45-ото Народно събрание.

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова – ДБ

Надежда Йорданова е един от правните експерти в „Демократична България“ и беше шеф на кабинета на Христо Иванов, когато той беше правосъден министър. Работила е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където започва като експерт и стига до началник на дирекция „Правна”. Народен представител от ДБ в 45-ото и в 46-ото Народно събрание. В 46-ия парламент е председател на т. нар. комисия „Магнитски“, Зам.-председател на правната комисия в двата парламента.

Министър на електронното управление – Божидар Божанов – ДБ

Бургазлията Божидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Народен представител в 47-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България” в 26-и МИР София-област.