0

Б олниците са в пълна готовност да поемат тази нова вълна. Това заяви пред БНТ Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация. Тя отбеляза, че в новия план беше възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях. 

Болниците са в пълна готовност да поемат тази нова вълна. Това заяви пред БНТ Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация. Тя отбеляза, че в новия план беше възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях. 

Тя подчерта, че болниците са подложени на двоен натиск, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.

"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на ковид. Факторът легла - добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо".

Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото.

"Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е бичен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото и в крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия"
Повод за срещата между болниците и НЗОК вчера е поведението на Касата спрямо болниците, касаещо бюджетите. Бюджетът на НЗОК за тази година все още не е приет и болниците очакват да бъдат договорени новите стойности.