0

П едиатри и джипита вече записват в списък на чакащите родители, които искат да ваксинират децата си. Това ще е възможно в началото на новата година.

След постигнатото споразумение между Европейската комисия и „Пфайзер“ за ускорена доставка на ваксина срещу COVID-19 за възрастовата група между 5 и 11 години в момента държавите членки договарят срокове и количества. Страната ни е подала заявка до фирмата за доставка на 40 000 дози ваксини, като всеки флакон съдържа 10 дози. Той ще се различава по капачето, което ще бъде оранжево. От здравното министерство уточниха пред „Телеграф“, че очакванията са част от заявеното количество да пристигне у нас до края на декември.

Имунизацията на мъниците отново ще е в две дози с интервал от три седмици или 21 дни. Специалистите у нас съветват поне в началото приоритет за ваксинация да бъде даден на децата с диабет, затлъстяване, сърдечни и хронични заболявания. Според експерта по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн, данните от прилагането на ваксината на „Пфайзер“ при деца под 11 г. до момента показват, че те понасят имунизацията изключително леко. „Почти не се наблюдават странични ефекти. Освен това правило в имунологията е, че ваксината дава по-добър и по-дълготраен ефект при по-млади организми. Така че това е една от ползите децата да бъдат ваксинирани в по-ранна възраст“, заяви пред „Телеграф“ д-р Илиев. Според него е възможно ваксинацията срещу коронавируса да бъде включена в задължителния имунизационен календар на редица страни по света.

Според измененията в кратката характеристика на ваксината на „Пфайзер“ най-честата странична реакция при деца от 5 до 11 г. е зачервяване на мястото на убождането. Сред останалите докладвани са болка в ръката, умора и главоболие. В листовката е посочено, че на деца, които са тежко имунокомпрометирани, може да се приложи и трета доза, но това трябва да стане най-малко 28 дни след втората.