0

Д о 31 януари трябва да приключи проверката по жалба на майка за ударен шамар от учител на петокласник по време на час, съобщи началникът на РУО – Сливен Кристина Станкова.

До 31 януари трябва да приключи проверката по жалба на майка за ударен шамар от учител на петокласник по време на час, съобщи началникът на РУО – Сливен Кристина Станкова.

Жалбата на Станимира Господинова е била депозирана в институцията на 26 януари, в нея се твърдяло че на 14 януари учителят по математика във Второ ОУ „Христо Ботев“ Илиян Вълчев е ударил шамар на сина й, петокласника  Давид. Повод за шамара било „щракане с химикалката“ от страна на малчугана. След агресивния изблик преподавателят, който има пет годишен професионален стаж в това школо  издърпан ушите на малкия Давид с думите: „Аз теб, моето момче, няма да те допусна до VI клас.“ След случката момчето  получило силно главоболие и е започнало да повръща заради стреса и унижението. Освидетелствано е от лекар. Давид се обучава дистанционно, но не иска да влиза в часовете по математика, обяснява родителката. По думите на Кристина Станкова учителят е дал писмени обяснения, в тях той е признал за шамара. Инспекторите ще направят своите констатации, но в край сметка решението за вида и размера на трудовото наказание е на работодателя, в случай на директор Денко Делчев, обясниха от РУО-Сливен.По техни данни до сега Вълчев, който освен по математика преподава и астрономия не е имал никакви провинения.Същото потвърди и директорът на школото, където се обучават 580 деца от първи до седми клас включително. Преди да дойде тук Вълчев е работил в друго училище, но и от там нямало лоши отзиви. Делчев твърди, че през над 20-те си години практика във училището не са имали подобен инцидент, миналата учебна година седмокласниците на Вълчев получили много добри резултати на външното оценяване. Решението за евентуалното наказание на преподавателя щяло да бъде обявено след срочната ваканция на 7 или 8 февруари.