0

Б ългария няма как да каже „да“ за членството на Северна Македония в ЕС, докато отношенията между двете страни не бъдат регулирани. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред медии в Охрид.

Според Йотова, правата на хората с българско самосъзнание в югозападната ни съседка, не се спазват вече пет години след подписавнето на Договора за добросъседство. „Когато говорим за гаранции, тези гаранции не могат да бъдат устни. Пет години след подписването на Договора за добросъседство почти нищо не се е случило в това отношение. За съжаление и по други части от текста на договора“, отбеляза Йотова. 

Според нея най-сериозните гаранции за опазването на правата на българите в Република Северна Македония страната ни ще получи, ако те бъдат вписани в конституцията на страната. 

„Европейският съд за правата на човека в Страсбург никога не е искал от България признаването на македонско малцинство у нас“, коментира още вицепрезидентът Йотова посочи, че решенията на ЕСПЧ са административни и уважават българската Конституция, която предоставя граждански, а не колективни права.

„Българската Конституция не признава малцинствата. Никога в присъдите на ЕСПЧ в Страсбург не е имало искане за признаване на македонско малцинство в България, защото Европейският съд уважава българската Конституция“, подчерта тя.