0

С час закъснение започна изборния ден в 31 СИК в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Причината е, че липсват петте смарт карти за машината, с която се гласува.

Председателят на СИК Първолета Ташева обясни, че снощи при запечатването на секцията са били на мястото си и няма обяснение какво може да е станало. „Картите ги получихме в един плик, както беше и миналата седмица. Те трябват, за да стартира изборния процес, но картите липсваха. Търсихме ги, не ги намерихме и пристъпихме към гласуване с бюлетини. Картите оставихме тук на шкафа и на нашето бюро, нямам обяснение“, каза тя.

От РИК са извършили проверка на място и са взели решение секцията да мине на хартиено гласуване. Според членовете на комисията няколко човека, дошли да гласуват сутринта са били помолени да изчакат, докато се разреши хартиен вот. В секцията право на глас имат 606 души. 

Още една секция в Бургас премина на гласуване с хартиени бюлетини, съобщиха от РИК. Дефектиралата машина е в 117 СИК в СУ „Петко Росен“ в комплекс „Меден рудник“.От секцията са информирали, че машината е започнала да премига. Съставен е протокол и устройството е спряно.