0

К абинетът готви нов пандемичен план, с който да отговори на новата вълна на коронавируса. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, който се включи с коментар от кабинета си заради протестите в Софи с искания за отпадане на зеления сертификат. Петков поясни, че са работили по плана буквално до полунощ във вторник срещу сряда.

Кабинетът готви нов пандемичен план, с който да отговори на новата вълна на коронавируса. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, който се включи с коментар от кабинета си заради протестите в Софи с искания за отпадане на зеления сертификат. Петков поясни, че са работили по плана буквално до полунощ във вторник срещу сряда.

Той е бил изработен от здравното министерство и е бил разгледан от оперативното заседание на Министерския съвет. Петков разясни, че този нов модел на мерки е бил разработен през уикенда, а мерките ще се определят от броя запълнени интензивни легла по области. По думите му именно интензивните легла са най-крехката част от нашата система, защото те не могат да се увеличават бързо. Така бизнеси, икономика и училища ще бъдат затваряни само ако няма места в болниците. Когато се стигне до 80% запълване на интензивните легла в дадена област, това по думите му ще е сигнал за критичност. Т. е. сериозните мерки ще започнат при запълване на интензивните легла на 80%, а по-леките - при 70%. Останалите лимити са 50 и 60%. За

всеки праг ще се прилагат различни видове мерки

По думите му само чрез засилена ваксинация бихме предотвратили новата вълна. Според него едва ли има българин, който да харесва ограничителните мерки. Въпросът е как управляваме кризата, каза той и добави, че над 5000 легла вече са заети и как да увеличат ваксинацията. Иначе Петков отрече упреците, че шефът на НС Никола Минчев умишлено е дошъл заразен на КСНС. Петков увери, че самият той се чувства добре и има три дози ваксина. Именно затова и карантината му изтича в петък. Затова още в петък би се срещнал с избрани членове на протестиращите, които са с експертиза - лекари, вирусолози. За да чуе, ако имат конструктивни идеи, но не и дали COVID съществува. Той поясни, че съжалява, че точно в този момент е в карантина, иначе би излязъл да разговаря директно с хората от протеста. Уважава формата на протеста, защото и самият той нееднократно е протестирал. По думите му трябва да се промени това разделение на наши и ваши. Петков поясни, че при всеки протест има провокатори и хора, които очакват безредици. За него обаче тези хора не са важни, а онези, които имат конкретни искания. Според него трябва да се обсъждат заедно темите. Няма справка колко са арестувани по време на протеста. Че се готви нов пандемичен план от кабинета, потвърди и говорителката на МС Лена Бориславова. Тя разясни,че той се готви вече около седмица. Все още се изчистват

детайлите по него и той ще бъде представен в най-кратък срок

Във въпросния план щяло да бъде посочено много ясно как и кога да се въвеждат и прилагат нови мерки."Специално внимание обръщаме на учениците. Целта е те да се задържат в класните стаи възможно най-дълго. Освен това мерките вече няма да се въвеждат на база общ брой заболели. Водещ ще е критерият за процент заети интензивни легла", обясни Бориславова. Тя коментира и протеста срещу зеления сертификат пред НС, на който се стигна до напрежение и опит за щурм на сградата от недоволните граждани. "Искаме гражданите да знаят, че мерките, които се обсъждат, ще бъдат съобразени с това какво е най-добро за целия български народ", увери Бориславова. И допълни, че "последното желание на правителството е да затваря бизнеси и да налага ограничения на хората". Бориславова обаче подчерта, че ако здравните експерти преценят, че такива мерки ще спасят човешки животи, все пак ще се прибегне до "ограничаване правата на гражданите".