0

О ценките от матурите за 12 клас вече са факт. Това поставя край на дългото чакане на зрелостниците.

Резултатите могат да бъдат проверени ТУК.

Системата за проверка започна да забива заради натоварване.

Зрелостниците от Шумен и Разград са с най-нисък успех от матурите по Български език и литература (БЕЛ), стана ясно от резултатите, които бяха публикувани. Министерството на образованието и науката. От максималните 100 точки зрелостниците от Шумен и Разград са със среден успех, съответно 45,42 и 44,18. Ще припомня, че за тройка учениците трябваше да съберат 30 точки. Дванайсетокласниците от Русе са на 7-мо място сред 28-те области, А Търговище и Силистра – съответно на 23-то и 24 –то място.

Средният успех от матурата по български език и литература е Добър 4.05. Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100. Това показват публикуваните днес резултати от задължителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети на майската сесия тази година.

Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура по БЕЛ се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници.