0

К арантина принуди старозагорския културтрегер Тенко Калайджиев да прекъсна традиция от 52 години - за Петльовден да почерпи приятели и познати с лично направени от него гевречета.

Карантина принуди старозагорския културтрегер Тенко Калайджиев да прекъсна традиция от 52 години - за Петльовден да почерпи приятели и познати с лично направени от него гевречета.

От личния си профил в мрежата Калайджиев изрази съжаление за случващото се с думите: „Нищо не е такова, каквото е било! Чудя се какво ли е настроението в кокошарника, когато петелът е под възбрана да се труди?!“. Стотици откликнаха на размишлението като пожелаха на автора по-скорошно измъкване от ситуацията.

На миналогодишния 2 февруари с яркожълт, купен от верига за детски играчки, говорящ китайски папагал в ръце, Калайджиев раздаде гевречетата си за празника Сретение Господне, като заради санитарните мерки около първата вълна на ковид-пандемията „мероприятието се проведе“ на открито. 

Калайджиев припомня, че майтапчийският ритуал е заченат през далечната 1970-а в Москва. Там старозагорецът изучавал потайностите на социалистическата икономика, а в общежитието се подвизавали представители на над 70 националности от цял свят.

Раздаването на саморъчно омесените и изпечени гевреци било маскирано като…отбелязване 100-годишнината от рождението на Ленин. Десет дни по-късно в българското посолство се присетили, че пролетарският идол всъщност е роден на 22 април, но вече било късно за изводи и наказания.

„Пийте червено домашно вино и замезете с кравайче, за да преборите коронавируса и да не губите мъжкото си начало!“, наставлява дългогодишният шеф на Концертна дирекция, който от години се  грижи за просперитета на драматичния театър „Гео Милев“.