0

Р умънският премиер Николае Чука е имал телефонен разговор снощи с българския си колега Кирил Петков, по време на който е бил обсъден двустранният дневен ред с акцент върху свързващите компоненти над река Дунав и драгирането на плавателния път по реката, както и организирането в София на съвместно заседание на двете правителства през месеците септември-октомври, съобщава съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Румънският премиер Николае Чука е имал телефонен разговор снощи с българския си колега Кирил Петков, по време на който е бил обсъден двустранният дневен ред с акцент върху свързващите компоненти над река Дунав и драгирането на плавателния път по реката, както и организирането в София на съвместно заседание на двете правителства през месеците септември-октомври, съобщава съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Според съобщение на румънското правителство, цитирано от медиите, по време на разговора са били обсъдени също текущите европейски процеси, включително сътрудничеството за прилагане на Зелената сделка и Националните планове за възстановяване и устойчивост. "Премиерът Николае-Йонел Чука постави въпроса за вертикалния коридор, осъществяван чрез газовия интерконектор Гърция-България, който има съществена роля в проекта БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия). Българската страна подчерта приоритета, който придава на този интерконектор", се посочва в съобщението. Българският премиер е отправил покана за организиране в София през месеците септември-октомври на съвместно правителствено заседание. Двамата премиери са се договорили преди това заседание - в най-скоро време - да се състои посещение в Букурещ на премиера Петков, придружен от министрите на транспорта и енергетиката, за да подготвят бъдещото съвместно правителствено заседание.

По-късно информацията бе потвърдена и от пресслужбата на българското правителство. Двамата обсъдили  развитието на двустранните отношения, задълбочаването на регионалното сътрудничество,  инфраструктурни и енергийни проекти, които ще допринесат за свързаността и сигурността в Югоизточна Европа. Сред акцентите в разговора бяха приносът на проекти като бъдещ нов мост на Дунав, драгирането на плавателния път по реката, както и организирането на съвместно заседание на двете правителства през есента в София.