0

"Надявам се, че с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията и част от измамите". Това каза премиерът Кирил Петков след изслушването му пред евродепутати в Брюксел. Той гарантира, че оттук нататък няма да има човек над закона или някой, който да му се обади и да каже "този човек не трябва да се пипа". "В България за пръв път има истинско политическо желание да се справим с проблеми като корупцията и мисля, че изненадахме евродепутатите с нивото си на готовност и трябва да го направим следващите месеци в рамките на закона", допълни премиерът.

На въпрос как би коментирал искането на главния прокурор Иван Гешев за засилен мониторинг в рамките на механизма за върховенството на закона, Петков заяви: "Аз много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг. Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре, коментира Петков.

Ролята на главния прокурор ще се промени

По думите му в Плана за възстановяване и развитие, главният прокурор вече няма да бъде "само с Господ над главата му, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор".  "Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло и той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата. Трябва ни работеща прокуратура", допълни Петков.

На въпрос дали е бил питан за Пеевски и закона "Магнитски", министър-председателят посочи, че конкретно не е бил питан, но е заявил, че "хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека". "Мисля, че ръководителят на ДАНС има същия ентусиазъм да се справи със ситуацията, както и ние. Проблемът е, че кадруването надолу се е случвало през всички тези години", каза още Петков. "Ще има реформа, но е важно да го направим по правилата. Не можем да правим арести извън рамките на закона, но ви гарантирам, че оттук нататък няма да има хора извън закона", посочи той.

Министър-председателят е на работно посещение в Брюксел. В белгийската столица премиерът участва в заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, създадена към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Заседанието е посветено на България и е третото поред с участието на представители на българските институции.