0

Р азказах много подробно и дадох отново същата информация и сведения, които дадох първия път. Просто влязох в по-висок детайл на обяснение. Това каза министър-председателят Кирил Петко след разпита в Софийска градска прокуратура по делото за изнудване на Васил Божков. Това е вторият път, когато премиерът дава показания по това разследване. Причината е, че първият път показанията са били дадени пред некомпетентен орган.

"Обясних в детайли, че има няколко неща, които мен лично ме притесняват. Първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета на над 550 млн. това за мен е факт, който е на база истински доклад, че г-н Божков не е платил средствата, които трябва да плати и бюджетът е ощетен. Ако се окажат верни неговата информация, че е дал 60 млн. под формата на пари след изнудване. Тези два факта мен лично ме притесняват като премиер. Отделно говоря и за третия доклад, издаден от Министерство на финансите, където под министър Горанов - Одитната агенция е проспала, че в много от общините имаме концентрация над 90% със само един изпълнител на европроекти. Тези три факта, много ме притесняват", повтори отново Петков.

Връзката в трите случая е лицето Горанов. "Надявам се, че следователите ще проверят тези три факти, но аз не съм следовател, а министър-председател, който закъснява след тези три часа, добави той.

Петков коментира и заседанието на Висшия съдебен съвет: "Като министър-председател съм заявил, че нямам доверие на Гешев и много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, които показват че главния прокурор трябва да си подаде оставката".