0

Ц ената на кислорода у нас е поскъпнала близо 3 пъти. Причината за повишаването му е скокът на тока за бизнеса през последните 3-4 месеца. Това обясни пред „Монитор“ Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.

Цената на кислорода у нас е поскъпнала близо 3 пъти. Причината за повишаването му е скокът на тока за бизнеса през последните 3-4 месеца. Това обясни пред „Монитор“ Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.

Неговото предприятие реално доставя около 70% от нужния кислород до болниците.

Браншовикът посочи, че до юни - преди поскъпването на тока, стойността на електроенергията на борсата е била 114-115 лв. за мегаватчас за индустрията. От юли насам обаче тя е скочила няколко пъти и вече е 400 на мегаватчас. Тъй като себестойността на кислорода е 70% от електроенергия, на практика само за 3-4 месеца с поскъпването 4 пъти на тока за бизнеса цената на кислорода се е повишила 2,8 пъти.

Кислородът е изключително важен и необходим за много от пациентите с коронавирусна инфекция. Масовото мнение на специалистите е, че като цяло пациентите често търсят лекарска помощ по-късно и постъпват в болница в по-тежко състояние. Реално повечето пациенти, които са хоспитализирани, се нуждаят от кислород. Към вторник броят на настанените в болници вече премина 8000, като новопостъпилите са 1341. От тях 90,16% не са ваксинирани.

Това колко е важен кислородът за болните с COVID-19 се вижда и от това, че лечебните заведения получават от него в по-големи количества по време на пандемията. Данните показват, че за периода януари-март 2020 година, което е преди появата на коронавирус у нас, бизнесът на Марин Димитров е


доставял 1 100 000 кубични метра кислород за болниците


Като се има предвид, че фирмата му произвежда около 70 на сто от нуждите на болниците, това означава, че в началото на миналата година болниците в страната са имали нужда от средно около 1 430 000. Данните показват, че за същия период - януари-март тази година, когато страната е в разгара на пандемията, лечебните заведения у нас имат нужда от много повече кислород. Предприятието на Димитров е снабдил болниците с около 2 700 000 кубични метра кислород. Тъй като фирмата му произвежда около 70 на сто от нуждите на болниците, това означава, че в началото на тази година болниците в страната са имали нужда от средно около 3 510 000 кубични метра кислород. От тези данни става ясно, че потреблението на кислород на болниците се е увеличило с около 2,5 пъти заради пандемията от COVID-19.

Заради по-голямото потребление на кислород бизнесът на Димитров ще насочи доставките си само към болниците. По думите му сега той ги снабдява с максимума, който позволяват производствените му мощности. У нас има още няколко производители на кислород, които обаче могат да отделят още от производството си за лечебните заведения.

След спешна среща в понеделник в Министерството на здравеопазването с браншовиците, се стигна до решение


първо да бъдат задоволявани нуждите от кислород на лечебните заведения


а след това на икономическите субекти. Тогава производителите и доставчиците увериха, че болниците няма да останат без кислород. За целта се създаде и организация - всеки петък болниците в страната трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за наличностите от медицински кислород, с които разполагат, както и за прогнозните количества кислород, което ще им бъде необходимо за последващата седмица.

Междувременно повечето от големите столични болници обявиха, че към момента нямат проблеми с доставките на кислород.

За денонощие най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ използва средно по 9 тона кислород за своите пациенти. Средно по 8 тона ползват от Александровска болница на денонощие, като преди това количество е било употребявано за около седмица. Във ВМА cъщо има ръст в потреблението на кислород за пациентите. Освен това след преобразуването на още 6 клиники в COVID зони нуждите на болницата са се увеличили двойно. В Окръжна болница сега дневно използват средно по около 4 тона кислород.

Междувременно във вторник беше белязан черен рекорд – най-много починали от коронавирусната инфекция. За денонощие битката с COVID-19 са загубили 310 души, показват данните в Единния информационнен портал. 93.87% от загубилите битката с вируса не са ваксинирани. Така жертвите на COVID-19 в страната от началото на пандемията са 24 309.

6007 са новодиагностицираните с коронавирус лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 12,05% от направените общо 49 862 теста.

Броят на настанените в болници пък вече премина 8000, като новопостъпилите са 1341. От тях 90,16% не са ваксинирани.

През последното денонощие са поставени 14 545 дози ваксини срещу COVID-19, а общият брой на поставени до момента е 2 874 721, показват още данните в портала за коронавируса.