0

К онституцията не задължава президента да проверява декларациите на министрите, които назначава в служебен кабинет, заяви по Нова нюз конституционният съдия Филип Димитров.

Конституцията не задължава президента да проверява декларациите на министрите, които назначава в служебен кабинет, заяви по Нова нюз конституционният съдия Филип Димитров.

Той обясни, че няма да коментира решението на Конституционния съд, с което бе обявен за противоконституционен част от указа на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за служебен министър, тъй като по това време той е имал двойно гражданство - българско и канадско.  Филип Димитров обаче обясни, че президентът не е бил длъжен да проверява декларацията на Кирил Петков и затова няма основание за импийчмънт, каквото мнение изразяват юристи в публичното пространство.

Филип Димитров бе категоричен, че в Конституцията трябва да остане изискването министрите да имат само българско гражданство. 

Той не коментира бъдещите търговски и граждански дела за оспорване на актове на Кирил Петков, издадени като министър, обяснявайки, че с това се занимават други съдилища, а не Конституционният съд.