0

В автобуса, който катастрофира на магистрала „Струма“ е имало взрив. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по време на съвместен брифинг с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески.

„Има данни, че е имало взрив причинен от теч в автобуса или взрив след удар в мантинелата, това ще бъде изяснено в хода на разследването. Имало е и втори шофьор, но не е ясно дали е сред оцелелите, но се предполага, че и той е загинал“, каза той.

Сарафов добави, че след като приключат следствените действия ще има становища по въпроси, като например имало ли е спирачен път. По думите му, картината вече се изяснява. Отделни екипи разговорят с пострадалите в „Пирогов“, само двама в момента са в адекватно състояние, другите са още в шок. Има и очевидци на местопроизшествието, които се разпитват. Предстои автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

Към момента в Северна Македония няма да се провежда допълнително досъдебно производство, засега то ще е само на територията на България, заявиха прокурорите.

Според Вилма Русковска от македонската спецпрокуратура фирмата превозвач е на 20 години, досега не са имали инциденти, но трябва да се провери съответната документация за техническото състояние на автобусите. По първоначална информация катастрофиралият автобус е нов, само от три години е в експлоатация.

28 фирми от РСМ са били регистрирани на един адрес в Кюстендил, потвърдиха за Телеграф от прокуратурата.

Междувременно започн измерване на маркировката. Диана Русинова от Европейски център за пътна безопасност коментира, че в участъка маркировката не е светлоотразителна. От думите й стана ясно, че участъкът е проблемен, а настилката е стара. 

.

 .
Бойко Кичуков