0

П резидентът Румен Радев изрази съболезнования на македонския си колега Стево Пендаровски по повод тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала "Струма", при който автобус претърпя катастрофа, довела до гибелта на 45 души. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изразява най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите граждани на Република Северна Македония, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите при катастрофата.

В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни, е позицията на Румен Радев.

Българският държавен глава призовава отговорните институции да установят причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент, както и за оказването на своевременна подкрепа за оцелелите при катастрофата.

Съболезнования изрази и вицепрезидентът Илияна Йотова. "Съболезнования на близките на жертвите в двете трагедии, които почерниха България само за 24 часа", написа вицепрезидентът на страницата си във Фейсбук. Поклон пред паметта на невинните жертви, пише вицепрезидентът.

Задача на българската държава е да се погрижи за оцелелите и да подкрепи техните семейства, заявява още Илияна Йотова. Тя изразява увереност, че обективни и качествени разследвания ще установят причините за инцидентите, които отнеха човешки живот.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви: "В тези тежки моменти изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на всички хора и наши съграждани, които загубиха живота си и бяха ранени в страшната пътна катастрофа на територията на съседна България", написа Пендаровски в профила си във Фейсбук. Той очаква компетентните органи да извършат пълно разследване, да се установят причините и отговорността за трагедията, която по думите му е незапомнена в най-новата история на Македония. В следващите дни на траур желая покой на душите на загиналите и по-бързо възстановяване на ранените, написа Пендаровски.

Сърбският президент Александър Вучич е изпратил днес съболезнователна телеграма на Пендаровски и Заев. "С неверие и тъга приех страшната новина за трагичната гибел на пътници на автобус в България. Онемели пред тази трагедия, изпращаме молитви на утеха на семействата на загиналите и на целия ваш братски народ. Сърбия и сега е с вас, готова да окаже всякаква необходима помощ и подкрепа, защото не сте сами в тази трагедия. От свое име и от името на гражданите на Сърбия изпращам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и на народа на Северна Македония, а на ранените пожелавам бързо и успешно възстановяване", се казва в телеграмата.

Турското министерство на външните работи също изрази днес съболезнования на България и на Република Северна Македония заради пожара в старчески дом в село Рояк и катастрофата на магистрала "Струма". "С голяма тъга научихме за пожара в Дома за възрастни хора край град Варна на 22 ноември и за катастрофата на 23 ноември на пътнически автобус с македонска регистрация край Перник, при която има много жертви и ранени", се казва в съобщението на турското МВнР.