0

М инистър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски иска бързо, но качествено решение на спорните въпроси с България за отваряне на дългоочакваните и заслужени преговори с ЕС, съобщава "Фокус", цитирайки местни медии. По думите му разговорите ясно показват, че целта на правителството е да се установи доверие между двете страни, което е било приветствано от лидерите на Европейския съюз.

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски иска бързо, но качествено решение на спорните въпроси с България за отваряне на дългоочакваните и заслужени преговори с ЕС, съобщава "Фокус", цитирайки местни медии. По думите му разговорите ясно показват, че целта на правителството е да се установи доверие между двете страни, което е било приветствано от лидерите на Европейския съюз.

Според него забавянето на процеса на ЕС намалява ангажираността на обществото.

Ковачевски обаче е предупредил събеседниците си, че всяко ново забавяне на процеса неминуемо се отразява на подкрепата на гражданите, но и на апетита на други големи сили на Западните Балкани.

„Общото за всички тези срещи е подкрепата, която получихме като страна по отношение на усилията за реформи, които полагаме по пътя към Европейския съюз. Потвърди се, че за нас има положително мнение, изразено в четирите положителни последователни доклада на Европейската комисия за Република Северна Македония, и обсъдихме начина и скоростта, с които ще се проведе първата междуправителствена конференция за Република Северна Македония с ЕС“, каза Ковачевски.

„Освен това това правителство имаше единна позиция, че стратегическата цел на Република Северна Македония е членството в НАТО. Постигнахме това, като взехме трудни решения за страната, които в крайна сметка се оказаха правилни, като се има предвид, че станахме член на НАТО и сме част от най-големия отбранителен съюз в света. Що се отнася до ЕС, тази цел все още не е постигната и това се дължи на факта, че имаме предизвикателство и отворен двустранен въпрос с Република България, който трябва да бъде решен възможно най-скоро. Казвам, че се нуждаем от бързина в разрешаването, но казвам, че не трябва да бързаме с решението. Защото решението, което ще бъде постигнато, трябва да бъде основа, която ще бъде приета и от двете страни и която ще бъде основа за изграждане на добросъседски отношения, но и основа за бърз напредък на Република Северна Македония към пълна интеграция с ЕС и членство“, каза Ковачевски.