0

К ПКОНПИ започна проверка за сключен неизгоден договор от Столична община за уличното осветление, съобщиха от Антикорупционната комисия. 

КПКОНПИ започна проверка за сключен неизгоден договор от Столична община за уличното осветление, съобщиха от Антикорупционната комисия. 

На 31.01.2022 г. КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“, е започнала проверка по твърденията на общинския съветник в Столичния общински съвет Борис Бонев за сключен неизгоден договор. Според Бонев, в Столична община е проведена обществена поръчка за изграждане и поддържане на улично осветление, като цените са завишени, а спечелилите две дружества са предложили различни цени на техните артикули. Той твърди и че стойността на продуктите, предложена от едното дружество, е в пъти по-висока от цените в търговската мрежа.

По повод информацията, изнесена в медиите и съобразно законовите си правомощия, КПКОНПИ извършва проверка за наличие на данни за корупция на лица, заемащи висши публични длъжности.

Малко по-късно от прокуратурата съобщиха, че Софийска градска прокуратура се е самосезирала по реда на надзора за законност във връзка с медийни публикации, свързани с изявления на общински съветник относно обществена поръчка за улично осветление със завишени цени в столицата. По случая се извършва проверка. Изискана е цялата документация за описаните в публикациите обществени поръчки за улично осветление.