0

И зработване на подробен устройствен план на уличния ансамбъл, заключен в участъка между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Граф Игнатиев", улиците "Преспа", "6-ти септември", "Хан Аспарух", "Неофит Рилски" и "Струмица", ще определи допустимите намеси и опазването на сградите, паметници на културата, като поставяне на климатици и реклами. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Изработване на подробен устройствен план на уличния ансамбъл, заключен в участъка между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Граф Игнатиев", улиците "Преспа", "6-ти септември", "Хан Аспарух", "Неофит Рилски" и "Струмица", ще определи допустимите намеси и опазването на сградите, паметници на културата, като поставяне на климатици и реклами. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Той информира, че е издал заповед за допускане на изработването на Подробен устройствен план в обхвата на тази територия, с която от декември 2020 г. е спрял действащите ПУП-ове. Тоест това е един вид предпазна клауза да не се изработват проекти по действащите планове, каза Здравков. Той гарантира, че ПУП на ансамбъла ще позволи цялата територия да бъде защитена и там, където вече има надстроявания, те да бъдат премахнати. Целта е ценните сгради да получат обратно автентичния си вид, обясни Здравков.

Той каза, че в уличния ансамбъл се ограничава поставянето на рекламни елементи, посочват се точните строителни материали, които могат да бъдат използвани при ремонти на сградите, строго определени са и уличните настилки и тротоарите, които могат да бъдат поставяни. Предвидени са характерни за стара София дървесни видове, които могат да бъдат засаждани. Според главния архитект е много важно, че проектът се отнася и до дворните пространства. Изисква се запазване на характера на паркоустрояването на дворните пространства като нови засаждания, растителността трябва да е от характерния за София видов състав. Целта според Здравков е вътрешнокварталните пространства да станат по-приветливи. Няма да се допускат плътни огради, а само ажурни, каза още главният архитект. Ще се регламентира и поставянето на климатиците и кабелите. Те трябва да не текат, да не шумят и да бъдат поставени на места, на които да не се виждат, посочи Здравков. Той е категоричен, че не може реновирани сгради да бъдат "окичени" с климатици.

Той информира, че през 2021 г. е възложил проучване на зоната между улиците и булевардите "Дондуков", "Раковски", "Сливница" и "Мария Луиза", предстои да се работи и по зоната около Женския пазар, така че да се защитят недвижимите културни ценности.

В Столичната община има 1720 сгради паметници на културата - единични и групови паметници на културата, както и паметник от списъка на ЮНЕСКО - Боянската църква, съобщи главният архитект на София.