0

Д обрата новина е, че новия вариант не води до високи нива на заетост на интензивните легла. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг за COVID мерките у нас и тяхното изпълнение Той и здравният министър и главния държавен инспектор представиха оптимзииран модел за справяне с пандемията. По думите му, ако сега се работело по стария план, цяла България е щяла да бъде затворена.

Добрата новина е, че новия вариант не води до високи нива на заетост на интензивните легла. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг за COVID мерките у нас и тяхното изпълнение Той и здравният министър и главния държавен инспектор представиха оптимзииран модел за справяне с пандемията. По думите му, ако сега се работело по стария план, цяла България е щяла да бъде затворена.

Премиерът обясни, че е оптимизирана картата и клъстерите. Те вече са 5, а не 6, както бяха досега. Направен е добре работещ модел за справяне с пандемията.

„Оптимизирахме клъстерите в пет региона. Така се дава добър шанс, където има ниски нива на заети интензивни легла, да се прехвърлят случаите към други области. Така ще се намали рискът да се затварят области с ниска заболеваемост", каза Петков.

От думите му стана ясно още, че при 60% имунизирано население с две дози, у нас ще премахнат зеления сертификат или когато всичките интензивни легла в страната паднат на заетост от COVID-19 на 5% и надолу. 

Като лоша новина премиерът открои, че регион 1, който включва София -град, София - област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, както и Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще се влезе с меки, но ограничителни мерки след 5 дни.

Проф. Сербезова от своя страна обясни, че предимството на новия модел за справяне с пандемията е прогнозируемостта, която той дава. Тя добави, че вече на сайта на правителството всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки. 

По отношение на това, че в други страни се премахва зеленият сертификат, проф. Сербезова посочи, че при тях има много по-високо ниво на вакснация, от която ние сме далеч. Числата показвали, че неинтензивните легла в 90% от случаите са заети от неваксинирани.

Доц. Кунчев от своя страна обясни, че при новия модел е търсен компромисът от това, че омикрон заразява много хора, но не натоварва здравната система.

"Ако се превърне в една нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от такива мерки. Поставянето на 60% ваксинационно покритие е стимул, към който се стремим , да си върнем нормалния живот", коментира доц. Кунчев.

Според държавния инспектор след около 3 седмици ще се стигнем пика на вълната. Тази вълна е динамична и дори според него е възможно в София , Бургас и Благоевград той може да е постигнал. В края на февруари се очаква нормализиране на обстановката фаза на нормализиране, прогнозира още той.

По отношение на сертификатите и това, че ЕС въведе валидност от 270 дни, той обясни, че при пътуване навън ще  трябва да се съобразяваме обоевропейските мерки. „У нас има разлики, засега не се предприемат промени в срока на сертификатите, както и този за антитела”, каза още доц. Кунчев.

"В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това засега не наблюдаваме много тежки случаи при децата. Но все пак сме в началото на вълната", каза още главният държавен здравен инспектор.

Децата понесоха най тежко удара, призна здравния минситър  и с онлайн обучението и начина на съобщаване на новините, коментира здравният министър. Заради това в тази стратегия се запазва присъственото обучение от 1 до 4 клас.