0

В разгара на предизборната кампания органите на реда започват масирана акция в цялата страна срещу купения вот. Тя е разпоредена от главния секретар на МВР Петър Тодоров, а в нея ще са ангажирани максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР. Така освен столичната полиция и областните дирекции на МВР в страната, в нея ще се включат и от жандармерията и спецчастите – екипи на „Национална полиция“ и „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

В разгара на предизборната кампания органите на реда започват масирана акция в цялата страна срещу купения вот. Тя е разпоредена от главния секретар на МВР Петър Тодоров, а в нея ще са ангажирани максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР. Така освен столичната полиция и областните дирекции на МВР в страната, в нея ще се включат и от жандармерията и спецчастите – екипи на „Национална полиция“ и „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

Освен превенция и противодействие срещу политическите права, ще се

установяват и издирвани лица

Наред с това ще се правят и проверки за гражданската регистрация – т.е. подозрителни промени в адресните регистрации в дадени райони с цел включване в избирателните списъци. Операцията ще продължи до самия ден на вота – 14 ноември. През последната седмица в различни градове се проведоха локални акции, при които се проверяваха заложни къщи, фирми за кредити и магазини, списъци с вересии. Целта на новата операция ще е същата. За миналия вот профилактично полицията привикваше кметовете по места да им даде инструкции, много симпатизанти на различни партии пък подписваха предупредителни декларации, че няма да купуват гласове. Последната пресечена схема за контролиран вот бе преди ден в Ардино. Става дума обаче за вота през юли, а разследването е показало, че умишлено са внесени неверни обстоятелства в официален документ – избирателен списък. На частни лица е предложена облага с цел да бъдат склонени да гласуват в полза на определена политическа партия. Било им е обещано да бъдат включени в оперативни програми за храни, обучение и временна заетост, ако се съгласят да бъдат

включени в избирателните списъци

за гласуване с подвижна избирателна кутия. Разследването продължава. Ден по-рано имаше акция и в Нова Загора, след като няколко полицейски екипа затвориха входовете на ромския квартал. Проверени бяха 4 хранителни магазина, като става въпрос за места, където има пряка зависимост на хората, взели стоки на вересия, и тази им зависимост може да бъде използвана за насочване на гласовете им в полза на определена партия. От четирите обекта бяха иззети тетрадки със записани имена и суми срещу тях. Ще бъдат направени беседи с хората дали имат връзка с изборите. Задържано бе и 1 лице във връзка с кражба на пари и вещи от МПС. По време на акцията е иззето и незаконно притежавано оръжие – ловна пушка двуцевна с 43 бр. боеприпаси. През седмицата подобни акции имаше в Бургаско и в Каблешково, като там бе дори арестуван 54-годишен собственик на строителна фирма.

Междувременно говорителят на ЦИК Цветозар Томов предупреди пред bTV, че може да има недостиг на подвижни секции за вота, ако карантинираните нарастват.

Той обясни, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас, и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласува с подвижна урна. "Днес проверявах колко са карантинираните - 163 хил., и за последната седмица са нараснали с 30 хил. Те могат да достигнат 200 хил. до изборите. Страхувам се, че предвидената възможност за подвижни избирателни секции може да не е достатъчна", каза Томов. Според него

избори „2 в 1“ ще протичат по-бавно

а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада. Томов напомни, че ВАС трябва да се произнесе по повод решението на ЦИК за броенето на разписките от машините. По думите му смисълът да се вземе това решение е, че трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуерът. Затова е резонно да се броят контролните разписки - но не всички, а само представителна извадка. Именно затова по думите му това не е добра идея и го сравни с работата на БАБХ и Агенцията по храните например да проверява всяка пита кашкавал, преди да се изложи на щанда в магазина. Той обясни, че според ИК официалният документ е машинният протокол. "Очаквам по-мъчителна нощ за членовете на комисията заради това решение, по-дълъг изборен ден няма как да има“, допълни Томов. По думите му разчетите на комисията са направени така, че да не допускат опашки. Томов подчерта и че при евентуален балотаж ЦИК счита за най-добре да се изпратят наново комплект машини за чужбина.

Карантинираните поне с две възможности за е-заявление

Карантинираните ще имат поне 2 възможности за подаване на електронно заявление за вот с подвижна урна за изборите на 14 ноември. Така освен на сайта на ЦИК, където електронната форма е валидна от началото на седмицата, сега те могат да направят и чрез портала за достъп до електронни услуги на Държавна агенция „Електронно управление“. Е-заявлението може да се подава до изборния ден, включително. Заявлението трябва да е саморъчно подписано, като се посочват имената на избирателя, ЕГН, постоянният адрес и адресът на карантиниране. И докато чрез сайта на ДАЕУ се иска електронен подпис и профил в системата „Електронно връчване“, за подаване през сайта на ЦИК това не е нужно. Заявителят се уведомява за включването му в избирателния списък за гласуване чрез подвижна избирателна кутия по телефон или чрез електронната поща, посочени в заявлението му. За да се образува секция с подвижна урна в дадена община или район, са нужни поне 7 подадени заявления. Тези избиратели могат да гласуват на мястото, където са поставени под карантина.