О т понеделник учениците от област Благоевград преминават към онлайн обучение, съобщи областният управител Валери Сарандев след заседание на Областния кризисен щаб.

От понеделник учениците от област Благоевград преминават към онлайн обучение, съобщи областният управител Валери Сарандев след заседание на Областния кризисен щаб.

Преминаването към обучение от разстояние в електронна среда ще е за седмица. 
Сред мерките, наложени в областта, е и вечерен час за учениците. След 20.00 часа те няма да се допускат навън без придружител.
Решението е взето единодушно, посочи Сарандев. Предстои да бъде предоставено утре на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който ще го внесе в Министерство на образованието за одобрение. Контролът ще се изпълнява от общинските служби, от Регионалната здравна инспекция и органите на реда.


Причината мерките да бъдат насочени конкретно към учениците е високата заболяемост в детска възраст, посочи д-р Веселка Мончева от РЗИ. Сред причините е и недостигът на педиатрични легла в лечебните заведения в областта, допълни д-р Мончева и даде пример с болниците в Разлог и Петрич, където леглата в педиатричните отделения са запълнени. Детските градини на територията на област Благоевград няма да бъдат затваряни, но ще се извършва филтър и няма да бъдат допускани болни деца. 
Към момента от варианта Омикрон на коронавируса са засегнати много хора, но те не търсят помощ в лечебните заведения, каза още д-р Мончева, цитирана от БТА. Около 44 процента от интензивните легла в областта са заети, за неусложнените случаи заети са 72 на сто, но при необходимост има възможност да бъдат разкрити допълнително легла, обобщи д-р Мончева.
По данни на РЗИ заболеваемостта от коронавирус в областта на база 14 дни е повече от 2300 на 100 хиляди души население. Само за изминалото денонощие новите случаи са 787.