0

Б ившият лидер на БСП и бивш шеф на НС Михаил Миков не иска вече да е част от червената партия. "Аз констатирам от днес, че не съм член на БСП, да се знае", коментира той пред БНР, а поводът е конгресът на левицата, където оставката на Корнелия Нинова не бе приета и тя остана начело на партията. Дали конгресът трябва само да констатира оставката или тя подлежи на дебати и гласуване, бе основния спор в редиците на столетницата преди самото заседание на конгреса. Стигна се до там структурата на БСП в Благоевград да инициира подписка с искане оставката на Нинова да не бъде приета, което бе подписана от 500 от делегатите.

Бившият лидер на БСП и бивш шеф на НС Михаил Миков не иска вече да е част от червената партия. "Аз констатирам от днес, че не съм член на БСП, да се знае", коментира той пред БНР, а поводът е конгресът на левицата, където оставката на Корнелия Нинова не бе приета и тя остана начело на партията. Дали конгресът трябва само да констатира оставката или тя подлежи на дебати и гласуване, бе основния спор в редиците на столетницата преди самото заседание на конгреса. Стигна се до там структурата на БСП в Благоевград да инициира подписка с искане оставката на Нинова да не бъде приета, което бе подписана от 500 от делегатите.

Сега коментарите на Миков са свързани именно с това обстоятелство. "Ще си върна партийната книжка, ще спра да си плащам членския внос, разбира се, формалните атрибути са това на член на БСП, но по-важното е, че вече не съвпадат моите идеи с тези на член на БСП", уточни Миков. Даде да се разбере, че е разочарован, че БСП отдавна не е партията, в която е членувал десетилетия.

"БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала, изборните резултати го показват, по една низходяща тенденция, която все повече ще намалява общественото й влияние. Този процес не е от вчера, а от няколко години. Затова имаше гласове, предупреждения, те винаги бяха заклеймявани, обявявани за вътрешнопартийна опозиция, за другари на Бойко Борисов и всякакви други заклинания от страна на ръководството, но гражданите си казаха думата на изборите. Тенденцията е ясна. Вчерашната констатация на конгреса, че няма подадена оставка, кара много членове на БСП да констатират, че те не са членове на БСП и аз от днес също влизам в тази категория", каза той. 

По думите му с участието във властта БСП не може да постигне нещо съществено в политически план, само в личностен. Според него има  обществена нужда от нова лява партия. По думите му ще има процес на фрагментация на лявото. "Тези разговори трябва да започнат, защото днес лявото не е представено нито парламентарно, нито като обществена дискусия", каза той.

Миков коментира и планираните реформи в МВР. Според него разследването е основна функция на МВР, прокуратурата надзирава  и затова трябва да имат повече правомощия разследващите полицаи. "Трябва да се даде доверие на разследващите, а ако злоупотребят с правата си, има текстове в наказателния кодекс, че носят отговорност. Прокуратурата няма как да бъде заобиколена, тя има обвинителна функция, което е конституционна функция", каза той. И добави: "Твърде малък е капацитетът за разследване в България на разследващите полицаи, той трябва да се укрепва от МВР, а не по Митниците, в КПКОНПИ. Неуспешни са опитите за изваждане на разследващите функции от МВР и от следствието в рамките на прокуратурата. Тоест, укрепване на системата, засилване на възможностите, ясни отговорности за всеки разследващ полицай".  И подчерта, че реформите трябва да се случват спокойно, хладнокръвно и след като са ясни, тогава да се обявяват. 

Според него затварянето на съдебната система "няма да я излекува от корупцията, непукизма, кадруването по симпатии, а не по качества".