0

С воеобразен мини-квартал с улици, носещи имената на известни живописци от различни епохи, ще се оформи в западния край на Стара Загора, ако местните съветници приемат предложението, направено от комисията по култура, туризъм и вероизповедания. Заседанието е насрочено за 27 януари.

Своеобразен мини-квартал с улици, носещи имената на известни живописци от различни епохи, ще се оформи в западния край на Стара Загора, ако местните съветници приемат предложението, направено от комисията по култура, туризъм и вероизповедания. Заседанието е насрочено за 27 януари.

Предложенията включват имената на творци като професор Антон Митов /1862-1930/, Васил Маринов /1879-1943/ и Николай Евров /1903-1973/. За част от съветниците се оказало изненада, че творец като Антон Митов, който е възпитаник на академията във Флоренция и е сред иконописците в множество храмове, в т.ч. и в катедралата „Александър Невски“, е останал десетилетия наред след кончината си без паметен знак в родния си град. Малцина пък знаели, че картините от последната изложба на Васил Маринов през 1943 в София са били унищожени по време на бомбардировките над столицата от съюзническата авиация. И трите улици са разположени в квартал Железник. Пак там е и четвъртата, за която се предлага да носи името на връх Морулей, намиращ се в Средна гора недалеко от Града на липите.