М инистерството на образованието и науката получи от Министерството на здравеопазването 700 000 слюнчени теста за скринингово изследване за COVID-19, посочиха от ведомството.

Министерството на образованието и науката получи от Министерството на здравеопазването 700 000 слюнчени теста за скринингово изследване за COVID-19, посочиха от ведомството.

Количествата ще бъдат разпределени в Регионалните управления на образованието до два дни. По този начин се осигурява тестването на всички ученици в страната при завръщането им в училище в първия ден от втория срок - 7 февруари т.г.

В още два областни града – Ямбол и Сливен, и в други осем общини учениците от 5-ти до 12-ти клас ще се обучават онлайн до края на седмицата. Присъствено остава обучението за децата от първи до четвърти клас.

Това важи за шест общини в Пловдивска област - Пловдив, Куклен, Карлово, Раковски, Родопи и Сопот. Мярката се въвежда още за учениците в градовете Стралджа, Ямболско, и Нова Загора, Сливенско. В общините Габрово и Трявна учениците от пети до дванайсти клас преминават на ротация по график.

Заповедите на образователния министър акад. Денков са издадени след нареждане от РЗИ. Частичното преминаване към онлайн обучение е заради по-високия процент на карантинирани заради COVID в съответните градове и общини. В МОН постоянно постъпват и се удовлетворяват искания за въвеждане на занятия от дистанция в електронна среда за отделни паралелки или училища, посочиха от министерството.

Към днешна дата под карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%. Предвидено е обучението в електронна среда да продължи до 28 януари тази година включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.