0

Д о края на месеца има достатъчно тестове за изследване в училищата. Има възможност през февруари да се премине към двукратно изследване, но това ще стане ясно след първия търг за самите тестове. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по Bulgaria On Air.

До края на месеца има достатъчно тестове за изследване в училищата. Има възможност през февруари да се премине към двукратно изследване, но това ще стане ясно след първия търг за самите тестове. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по Bulgaria On Air.

"Здравният министър Сербезова ме увери, че това са тестове с по-висока чувствителност - 95%. Дори и предишните тестове са добри за скрининг. От плюнчените тестове са, начинът на правене ще е много подобен", уточни министърът.

Несравнимо по-добра била комуникацията с новия здравен министър и като цяло между МОН и Министерството на здравеопазването, стана ясно от думите му. Той посочи още, че между 8 и 10 пъти са разликите в страната по отношение на поставени под карантина учители и ученици. Най-високи нива има в Благоевград - 8,53% за учителите, а най-ниски са в Търговище - 1,08%. За учениците най-високи са нивата в Бургас - близо 5%, а най-ниски са отново в Търговище - 0,55%.

"Ще предложим ваканцията да бъде цялата седмица след завършване на първия срок - от 29 януари до 6 февруари. Отдавна сме се отказали да удовлетворим желанията на всички, защото е невъзможно. Имаше много напрежение заради разделението на учениците вкъщи и в клас. Натрупа се и умора, в София има доста голям брой разболели се и карантинирани учители. Наближаваме върха на вълната, добре е да дадем малко почивка на системата. Не обсъждаме удължаване на учебната година", коментира още просветният министър.