0

Щ е заложим на деескалания на напрежението в конфликта между НАТО и Русия за Украйна, като наред с това ще подготвим и батальонна група под българско командване в търсене на демонстрация на възпиране в рамките на НАТО. Това стана ясно след заседанието на МС от думите на премиера Кирил Петков и на военния министър Стефан Янев.

Ще заложим на деескалания на напрежението в конфликта между НАТО и Русия за Украйна, като наред с това ще подготвим и батальонна група под българско командване в търсене на демонстрация на възпиране в рамките на НАТО. Това стана ясно след заседанието на МС от думите на премиера Кирил Петков и на военния министър Стефан Янев.

По-рано през деня Янев коментира пред БНТ, че България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души.По думите му използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

Иначе самият Петков заяви, че правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. По думите му другото решение е било отбранителната стратегия да се фокусира на БГ армията, в която водещи са българските войски, командване и лидерство, Петков изтъкна, че за съжаление родната армия не е била недофинансирана и има ясни дефицити. Затова занапред ще инвестираме в тах и то не само в купуване на техника, а БГ армията да бъде поставена на своето място. 

По думите на Петков България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в НАТО.

Петков се похвали още, че сме били поканени за член в ОИСР и ще трябва да покрием критериите. Според него обаче така влизаме в клуба на развитите държави , на нас ще се гледа на страна с нисък риск и така ще е по-лесно да привличаме инвестиции.

"Заедно с дипломатическите усилия България да направи стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на това, което се нарича батальонна бойна група от български войски, от българско командване, с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО. Така че в търсенето на демонстрация на възспиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние всъщност преследваме именно развитие на собствения си отбранителен потенциал, на българката армия и въоръжени сили и търсене на начини точно как да компенсираме дефицитите, проявили се през годините в нашите планове за модернизация и превъоръжаване", каза военният министър Стефан Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази надежда за решение на кризата между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията. "Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически начин. Дипломатическото говорене, обаче, трябва да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности" - изтъкна Генчовска.

Кирил Петков: БГ позицията за Украйна защитава националния интерес (ВИДЕО)

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души