0

М инистерството на труда и социалната политика ще работи и по нови инициативи за активиране и включване в заетост на младите хора по програмата „Развитие на човешките ресурси“, след като тя бъде одобрена от Европейската комисия. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на парламентарния контрол.

Министерството на труда и социалната политика ще работи и по нови инициативи за активиране и включване в заетост на младите хора по програмата „Развитие на човешките ресурси“, след като тя бъде одобрена от Европейската комисия. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на парламентарния контрол.

По думите му кризата, предизвикана от COVID оказа негативно влияние върху групата на младите хора, които нито учат, нито работят.  Той цитира данни от НСИ, според които относителният дял на  лицата в групата 15-29 навършени години, които не са заети и не участват в образование и обучение, през годините преди пандемията бележи намаление.  

През 2019 г. дялът им е бил 16,7 на сто,  което е с 9 процентни пункта по-ниско в сравнение с 2013 г.  След увеличение на стойността на показателя до 18,1 на сто през 2020 г., от началото на 2021 г. се наблюдава тенденция на намаляване, като през третото тримесечие на годината неговата стойност достигна нивата от 2019 г. - 16,7 на сто, посочи министърът.

"Активирането на неактивните младежи е от изключителна важност за развитието на страната ни,  от една страна с цел бъдещото им активно включване в работната сила, а от друга - като превенция на социалното им изключване и бедност", допълни социалният министър.

По думите му МТСП провежда последователна политика за идентифициране, активиране и интегриране в заетост на младежите, които не учат и не работят. Основен инструмент на политиката за идентифициране и активиране е Националната програма "Активиране на неактивни лица", в която са обединени  интегрирани услуги, насочени към неактивните лица, предоставяни от ромски и младежки медиатори,  психолози, мениджъри.

В общините с най-висок брой неактивни младежи са назначени 89 младежки и 73 ромски медиатори. Гьоков посочи и други проекти, чрез които се идентифицират неактивни и незаети млади хора.