Н еуспехът на антибългарската кампания по време на изборите в Северна Македония показа, че тя не среща подкрепата на гражданите на страната. Това се посочва в позиция на българското външно министерство във връзка с “проведената през изминалата седмица агресивна политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес в Република Северна Македония“.

Неуспехът на антибългарската кампания по време на изборите в Северна Македония показа, че тя не среща подкрепата на гражданите на страната. Това се посочва в позиция на българското външно министерство във връзка с “проведената през изминалата седмица агресивна политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес в Република Северна Македония“.

Миналата седмица, дни преди втория тур на местните избори, управляващата партия СДСМ на Зоран Заев обвини кандидатката за кмет на Скопие Данела Арсовска, подкрепена от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, че крие българското си гражданство. Арсовска отрече да притежава такова, а по-късно спечели и изборите в Скопие, побеждавайки досегашния кмет Петре Шилегов от управляващия социалдемократически съюз (СДСМ). Изборната загуба доведе до оставка на Заев. Темата за отношенията с България бе водеща по време на предизборната кампания.

Сега от българското външно министерство уточняват, че не са реагирали на разпаления скандал в Северна Македония още миналата седмица, тъй като не са искали да се въвличат в предизборната полемика.

В сравнение с най-голямата опозиционна партия ВМРО – ДПМНЕ, СДСМ има по-умерена позиция към България. След като София не одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС в края на миналата година, и управляващите втвърдиха позицията си. Въпреки че управляващите в Северна Македония настояват България да промени позицията си до края на годината, досега не са предприели реални стъпки в изпълнението на българските изисквания.

Ето и пълния текст на българската позиция:

Във връзка с проведената през изминалата седмица агресивна политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес в Република Северна Македония, Министерството на външните работи на Република България заявява следното:

Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не желаеше да бъде въвлечена в предизборната полемика в Република Северна Македония. Тази последователна позиция на ненамеса в политическите процеси в съседната ни държава не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с Република България и българския народ.

Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България.

Категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне. Подобно поведение и методи стимулират прояви на дискриминация и нетолерантност. Те представляват директно отрицание на основните европейски ценности и противоречат на всички демократични норми. Допринасят за създаването на неблагоприятна среда за гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и към всеки, който иска да развива приятелски отношения с Република България.

Неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и обществено противопоставяне.

Припомняме, че съгласно чл. 11, ал. 6 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, двете страни следва да предприемат „ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения“. Стриктното, добросъвестно и цялостно прилагане на международно поетите правно-обвързващи ангажименти е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в присъединяването към ЕС.

Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право.