0

З а поредна година в пазарджишкото село Лесичово ще бъде организиран конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2021 г. и ще бъде избран Цар на виното. Това съобщиха от местното читалище“ Отец Паисий“, откъдето канят всички жители, винопроизводители и виноценители да се включат в подготовката на празника "Трифон Зарезан" на 14 февруари 2022 г.

За поредна година в пазарджишкото село Лесичово ще бъде организиран конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2021 г. и ще бъде избран Цар на виното. Това съобщиха от местното читалище“ Отец Паисий“, откъдето канят всички жители, винопроизводители и виноценители да се включат в подготовката на празника "Трифон Зарезан" на 14 февруари 2022 г.

За винопроизводителите, които ще вземат участие в конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2021 г., е определен регламент. В надпреварата могат да участват всички нелицензирани производители на домашно приготвено вино – бяло, червено и розе. Вината трябват да бъдат в стъклени бутилки, а производителите могат да участват само със собствени вина.

Друго условие е, че в конкурса не могат да участват вина, които са изкуствено ароматизирани. Също така производителите трябва да посочат задължително сорта или сортовете, от които е произведено виното. Проби от вината трябва да бъдат предоставени до 10 февруари т. г. в читалището.

Дегустацията ще се извърши във Винарска изба „МАНАСТИРА“ – Лесичово. Организаторите обясниха, че класирането ще бъде общо за всички вина не по категории, както би следвало, защото производителят на виното, класирало се на първо място, става цар за следващата година.