0

С ънищата на Антарктида. Това изследват в момента българските специалисти, които са част от групата на юбилейната експедиция на родните полярници.

Участници в проекта са лекарите, учените, биолозите и инженерите от екипа. Уникалното проучване се случва на българската полярна база на остров Ливингстън. До момента ключ към вратите на съзнанието и човешкия сън в екстремни условия са дали осем души, отбеляза ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев.

Промяна

„Повечето участници в полярните експедиции съобщават за чувствителна промяна в съня си по време на престоя си в Антарктида. Появяват се запомнящи се сънища, които са силно емоционално обагрени“, отбелязва още той. Други наблюдения на изследователите са по отношение на сънните нарушения. Оказва се, че те често се отключват на Ледения континент или пък съществуващи преди това такива се влошават по време на престоя в Антарктика. В рамките на проекта се изследват участниците в 30-ата българска антарктическа експедиция. Използва се обективният метод – полисомнография, който е златният стандарт за изследването на съня и сънните нарушения в световен мащаб.

Екстремно

Хората, които споделят своите сънища за целите на изследването, са командирът на базата инж. Олег Василев, геолозите – Стефан Велев и Стефан Методиев, молекулярният биолог доц. Светослав Димов, дерматологът доц. д-р Развигор Дърленски, логистиците – Петър Сапунджиев и Камен Недков, както и лодкарят Елка Василева. Научният проект се нарича „Изследвания на архитектониката на съня при екстремни климатични условия“, с изпълнител д-р Нейко Нейков и ръководител проф. д-р Иван Стайков при Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Ситиклиник – УМБАЛ „Токуда“.

Феномен

„Изследванията започнаха в деня на пристигане на базата, пет часа след акостиране на далечния роден бряг. Първите полисомнографски записи се осъществиха върху групата, останала на място, а след четвъртия ден започнаха изследванията и на „бодрата смяна“. До момента са проведени осем записа, разкриващи промените в антарктическия сън, като изследванията продължават“, каза още проф. Пимпирев.

Сънищата на снежния континент са описани от Боян Биолчев в книгата му „Антарктида – окото на космоса“. В нея той пише как вижда покойните си родители като живи да влизат в стаята, докато спи. Често полярниците, които отиват за пръв път на Ледения континент, сякаш виждат починалите си близки в сънищата си. Това е един от феномените, които учените ще се опитат да разгадаят.